Β. Τσιάκος: «Καρδίτσα ο τόπος μας» – Παρουσίαση ονόματος και διακήρυξης αρχών του συνδυασμού

Θεσσαλία - Στερεά Ελλάδα Καρδίτσα

Στην αίθουσα της ΠΕΔ Θεσσαλίας ο κ. Βασίλης Τσιάκος αντιπεριφερειάρχης και υποψήφιος Δήμαρχος Καρδίτσας σε συνέντευξη τύπου παρουσίασε τη διακήρυξη αρχών του Δημοτικού Συνδυασμού του. Επίσης παρουσίασε το όνομα και τα σύμβολα του συνδυασμού : «Καρδίτσα ο τόπος μας». Παρόντες στην αιθουσα αρκετοι υποστηρικτές, ενώ ο κ. Τσιάκος πλαισιωνόταν από από τον θεματικό αντιπεριφερειάρχη κ. Μάττα, τον εντεταλμένο περιφερειακό Σύμβουλο κ. Ψαχούλα και τον επικεφαλής του Δημοτικού Συνδυασμού «Νέστωρ» κ. Σχορετσιανίτη.

Ο κ. Τσιάκος, ανέφερε: «Η απόφαση μας να συμμετάσχουμε στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές είναι απολύτως συνειδητή. Προέκυψε ως αποτέλεσμα της πολυετούς πλέον ενασχόλησης με το χώρο της Αυτοδιοίκησης. Ως περιφερειακή αρχή με επικεφαλής τον Κώστα Αγοραστό, τον οποίο και ευχαριστώ για την άριστη συνεργασία που είχαμε αυτά τα χρόνια, θεωρούμε ότι προσφέραμε στον τόπο μας. Και επειδή η Περιφερειακή με την Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι συγκοινωνούντα δοχεία εκτιμώ ότι η μετάβαση σε αυτό το νέο πολύ ενδιαφέρον αυτοδιοικητικό επίπεδο είναι απολύτως φυσιολογική και αναμενόμενη. Εξάλλου δεν πιστεύουμε στην μονιμότητα των αιρετών και στην προσκόλλησή τους σε μια καρέκλα ή σε ένα αξίωμα. Εννέα χρόνια στο αξίωμα του Αντιπεριφερειάρχη είναι αρκετά. Εκτιμούμε ότι αυτά τα χρόνια είχαμε τη δυνατότητα να προσφέρουμε στον τόπο μας. Το έργο μας το κρίνει καθημερινά ο πολίτης. Ωστόσο την μεγάλη εμπειρία που αποκομίσαμε από την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση θεωρούμε ότι είναι η κατάλληλη στιγμή να την μεταφέρουμε στο επίπεδο του Δήμου Καρδίτσας.
Η απόφαση να ασχοληθούμε με τα κοινά του Δήμου ήρθε απλά και αβίαστα. Χωρίς διάθεση αντιπαράθεσης με κανέναν, χωρίς να «βλέπουμε» αντιπάλους, χωρίς να θεωρούμε ότι τα ξέρουμε όλα ή ότι είμαστε το κέντρο της γης. Εξάλλου γνωρίζετε πως η καθημερινότητα μας, είναι η ίδια καθημερινότητα που βιώνετε και εσείς, στην εργασία, στην οικογένεια, στις κοινωνικές μας συναναστροφές.
Σήμερα κάνουμε το επίσημο ξεκίνημα του συνδυασμού μας παρουσιάζοντας το όνομα και τα σύμβολα που θα χρησιμοποιούμε. Σταδιακά και μέχρι να φτάσουμε στις εκλογές θα εξειδικεύσουμε τις θέσεις μας για όλα τα ζητήματα που απασχολούν την Καρδίτσα. Κυρίως όμως θα παρουσιάσουμε το όραμα μας για την πόλη και το Δήμο.

Η Καρδίτσα είναι ο τόπος μας. Εδώ γεννηθήκαμε, μεγαλώσαμε, μάθαμε τα πρώτα μας γράμματα, κάναμε οικογένεια, μεγάλωσαν τα παιδιά μας, εδώ ζούμε και αναπνέουμε καθημερινά. Αγαπάμε αυτόν τον τόπο, πονάμε όταν αντιμετωπίζει προβλήματα, χαιρόμαστε όταν καταγράφει επιτυχίες.
Φίλες και φίλοι
Η Τοπική αυτοδιοίκηση διαδραματίζει κομβικό ρόλο στη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής και στη δημιουργία συνθηκών βιώσιμης ανάπτυξης σε τοπικό επίπεδο, με τις πολιτικές και τις παρεμβάσεις που σχεδιάζει και υλοποιεί.
Για το λόγο αυτό κάθε φορά, χρειάζεται να αναπροσαρμόζει τους στόχους της ώστε να βρίσκεται, δίπλα στους πολίτες και στα ζητήματα που αντιμετωπίζουν, σχεδιάζοντας και υλοποιώντας πολιτικές που θα συμβάλλουν στην καλύτερη εξυπηρέτηση και στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής, θα δημιουργούν προϋποθέσεις οικονομικής, κοινωνικής και χωροταξικής ανάπτυξης και θα στηρίζουν την απασχόληση δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας σε τοπικό επίπεδο.
Η διοίκηση ενός Δήμου όπως η Καρδίτσα, που για τα ελληνικά δεδομένα είναι ένας μεσαίου μεγέθους περιφερειακός Δήμος, απαιτεί σημαντικά προσόντα από όλους όσους συμμετέχουν σε αυτή. Αυτό το χρονικό διάστημα δίνουμε μεγάλη έμφαση στην ενεργοποίηση μιας ικανής και πολυπληθούς ομάδας συμπολιτών που θα συμμετάσχουν στο ψηφοδέλτιο μας. Επιδιώκουμε να συνεργαστούμε με τους καλύτερους. Μακριά από κομματικές ταμπέλες και προσδιορισμούς που δεν μας εκφράζουν. Δεν εννοώ ότι δεν έχουμε κομματικές αναφορές, εξάλλου αυτές είναι γνωστές. Όμως από τη στιγμή που αποφασίσαμε να διεκδικήσουμε το Δήμο Καρδίτσας είναι δεδομένο πως θα συνεργαστούμε με ικανούς ανθρώπους ανεξάρτητα από τα πολιτικά τους πιστεύω.

Τους προσεχείς μήνες θα επιδιώξουμε να ενεργοποιήσουμε όλες τις δημιουργικές δυνάμεις της Καρδίτσας. Θα συζητήσουμε μαζί τους, θα επισκεφθούμε τα χωριά , τις γειτονιές της πόλης. Μετά από διαβούλευση στην οποία θα πάρουν μέρος επιστήμονες και ειδικοί σε κάθε τομέα, θα οριστικοποιήσουμε το πρόγραμμα μας. Ο μεγάλος στόχος θα είναι ο Δήμος μας, να κάνει άλματα προόδου και ανάπτυξης. Έτσι θα έχουμε μέλλον και εμείς και τα παιδιά μας στο τόπο μας. Σε αυτή την προσπάθεια χωράνε όλοι, σας χρειαζόμαστε όλες και όλους για μια Καρδίτσα που θα γνωρίσει τη δική της δημοτική αναγέννηση.
Γιατί όπως λέει και ο ποιητής:
Πολύ αγαπιέται αυτός ο τόπος
με υπομονή και περηφάνεια…».
Ο κ. Σχορετσιανίτης, στην τοποθέτησή του είπε: «εκ μέρους του συνεργαζόμενου Δημοτικού Συνδυασμού ΝΕΣΤΩΡ.

Από την δημιουργία του ΝΕΣΤΩΡ, τον Ιανουάριο του 2014, θέσαμε κάποιους ιδεολογικούς πυλώνες. Δεν το κάναμε γιατί έπρεπε να γεμίσουμε πέντε γραμμές ή γιατί θα φέρει ψήφους, αλλά γιατί πραγματικά όλοι όσοι ασχολούνται με τα κοινά πρέπει να έχουν κάποια πρότυπα, κάποια σημεία αναφοράς στην ιδεολογική τους ταυτότητα. Έτσι λοιπόν οι 4 κίονες που αποτελούν το δικό μας σήμα συμβολίζουν:

Τον σοφό βασιλέα της Πύλου, Νέστωρα, που -κατά τον Όμηρο- συγκέντρωνε όλα τα προτερήματα ενός ενάρετου βασιλέα, τη γνώμη του οποίου ζητούσαν άρχοντες από όλη την αρχαία Ελλάδα και συμβολίζει τη σύνεση, τη σοφία και την αρετή κατά την άσκηση της εξουσίας.
Τον θαρραλέο Άγιο Νέστωρα, προστάτη των αθλητών, που εις το όνομα του Χριστού σκότωσε τον γιγαντόσωμο,βάρβαρο και αήττητο σφαγέα των Χριστιανών στην αρένα, Λυαίο, που αντιπροσώπευε το σύστημα της εποχής. Ήταν μία αδύνατη νίκη. Όμως, “τα αδύνατα παρά τοις ανθρώποις δυνατά παρά τω Θεώ εστί”.
Τον πρώτο μας Κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια, που μέσα σε τρία χρόνια κατάφερε να στερεώσει εκ του μηδενός την πρώτη Ανεξάρτητη Ελληνική Πολιτεία, και την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Μπήκε στην ελληνική πολιτική για να σηκώσει σταυρό μαρτυρικό, και εν τέλει να δολοφονηθεί. Εισήλθε ζάμπλουτος και έφυγε πάμφτωχος. Το τέλειο πρότυπο πολιτικού.
Τον συμπατριώτη μας Νικόλαο Πλαστήρα, που πέρα από τις στρατηγικές και διοικητικές του ικανότητες επέδειξε υποδειγματικό πολιτικό ήθος. Τα δικά του λόγια μας προέτρεψαν να συνεργαστούμε με τον κ. Τσιάκο. “Όποιος βλέπει την πατρίδα του να καταστρέφεται και δεν κάμει κάτι, είναι σαν να την καταστρέφει ο ίδιος με τα χέρια του”.
Σε αυτές τις αρχές, σε αυτούς τους 4 πυλώνες στηρίξαμε την πολιτική μας προσφορά τα 5 αυτά χρόνια που βρεθήκαμε στα έδρανα της αντιπολίτευσης, με σύνεση και θάρρος. Οι ίδιες αρχές, οι ίδιοι τέσσερις πυλώνες εύχομαι και επιθυμώ να θεμελιώσουν και το νέο δημοτικό Συνδυασμό, γιατί εκπροσωπούν παγκόσμιες αρετές και αρχές καλής πολιτικής πρακτικής. Κάθε Έλληνας πολιτικός πρέπει να τις έχει στο μυαλό του εάν θέλει να αποδώσει ένα καρποφόρο έργο στο σύνολο, όποια κομματική ιδεολογία και αν θεωρεί ότι τον εκπροσωπεί.
Είμαι ενθουσιασμένος γιατί στο πρόσωπο του κ. Τσιάκου βρήκαμε έναν πολιτικό συνοδοιπόρο που όχι μόνο αναγνωρίζει τα όσα πρεσβεύουμε, αλλά ταυτιζόμαστε και σε σημαντικές αρχές για τη λειτουργία του δήμου στο μέλλον. Πρωτίστως, όμως, πιστεύουμε ότι η πολιτική προσωπικότητα του κ. Τσιάκου μπορεί να ενώσει δυνάμεις από όλους τους χώρους και αυτό είναι εκ των ουκ άνευ όταν μιλάμε για την πόλη μας και τα χωριά μας. Όλοι είναι σημαντικοί, όταν θέτεις τον πήχη ψηλά έχοντας στόχο το άριστο.
Εύχομαι, λοιπόν, καλή αρχή στο νέο συνδυασμό με την ακλόνητη πεποίθηση ότι θα συμπλεύσουμε παρέα προς τη νίκη της 26ης Μαΐου, μια νίκη που θα σημάνει μια συνολική αλλαγή νοοτροπίας για το δήμο και τον τρόπο που αντιλαμβάνονται οι δημότες τη σχέση τους με αυτόν. Χρόνια πολλά σε όλους και μια καλή και παραγωγική χρονιά».

Τέλος ο κ. Ψαχούλας αναφέρθηκε στην άριστη συνεργασία που υπήρξε με τον κ. Τσιάκο τα εννιά χρόνια στην Περιφερειακή Ενότητα και εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα είναι ο νέος δήμαρχος Καρδίτσας