Κέρκυρα: Προϋπολογισμός μετ’ εμποδίων

Κέρκυρα Πελοπόννησος, Δυτική Ελλάδα, Ιόνια Νησιά

Εγκρίθηκε τελικά ο προϋπολογισμός του 2019 από το Δημοτικό συμβούλιο στη συνεδρίαση της περασμένης Παρασκευής 28 Δεκεμβρίου, η οποία σε τίποτε δεν θύμιζε την κανονικότητα των συνεδριάσεων του Δημοτικού συμβουλίου. Οι Λευκιμμιώτες συγκεντρωμένοι έξω από την Ιόνιο Βουλή διαμαρτυρόταν για την παρουσία των ΜΑΤ στη Λευκίμμη, οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης αποχωρούσαν η μια πίσω από την άλλη. Η συνεδρίαση τελικά έγινε με την παρουσία των συμβούλων της συμπολίτευσης – και αυτοί με αρκετές απουσίες – και των ανεξάρτητων Νίκου Γκούση και Σπύρου Βλάχου.

Οι Λευκιμμιώτες είχαν συγκεντρωθεί από νωρίς έξω από την Ιόνιο Βουλή, με φωνές και συνθήματα αποφασισμένοι να εμποδίσουν την πραγματοποίηση και αυτής της συνεδρίασης του Δημοτικού συμβουλίου. Η αστυνομία είχε τοποθετήσει δυνάμεις στην είσοδο και δεν επέτρεπαν στους διαδηλωτές να μπουν στην αίθουσα αν προηγουμένως δεν περνούσαν από σωματικό έλεγχο. Η κατάσταση έφερε αντιδράσεις, κάποιοι από τους διαδηλωτές επικοινώνησαν με την εισαγγελία για να διαμαρτυρηθούν αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Για περισσότερες από 2 ώρες οι διαμαρτυρόμενοι ήταν συγκεντρωμένοι έξω από την αίθουσα φώναζαν συνθήματα ή μερικές φορές γιουχάριζαν ορισμένους από τους εισερχόμενους δημοτικούς συμβούλους. Τελικά μπήκαν στην αίθουσα οι διαδηλωτές οι οποίοι ανά τακτά χρονικά διαστήματα φώναζαν συνθήματα και εμπόδιζαν τη συνεδρίαση την οποία διέκοψαν αρκετές φορές.
Η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μαρία Μουζακίτη σε μια προσπάθεια εκτόνωσης της έντασης έδωσε το λόγο σε εκπρόσωπο των Λευκιμμιωτών και τους υποσχέθηκε το θέμα της Λευκίμμης να είναι το μοναδικό αντικείμενο επόμενης συνεδρίασης. Αλλά και αυτό δεν ικανοποίησε τους συγκεντρωμένους ώστε να αποχωρήσουν. Τελικά μπήκε η αστυνομία στην αίθουσα και σιγά – σιγά οδήγησε έξω τους διαμαρτυρόμενους.


Η παράταξη της Μερόπης Υδραίου ήταν παρούσα στην αίθουσα και έδωσε το παρών στην εκφώνηση των ονομάτων από την Πρόεδρο Μαρία Μουζακίτη για την καταμέτρηση της απαρτίας. Όμως, με δήλωση του Νίκου Καλόγερου και του Νίκου Χειρδάρη αργότερα, καταδίκασαν την παρουσία της αστυνομίας στη συνεδρίαση και μάλιστα στο ιστορικό κτήριο της Ιονίου Βουλής. Ζήτησαν από τη δημοτική αρχή να πιέσει την ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη να αποχωρήσουν τα ΜΑΤ από τη Λευκίμμη και να αρχίσει ο διάλογος για την ομαλοποίηση της ζωής στη Λευκίμμη. Εξήγησαν ότι έδωσαν την ψήφο τους για τον υπολογισμό της απαρτίας εξαιτίας της σοβαρότητας του θέματος αλλά δεν δέχονται να παραμείνουν στην αίθουσα και τελικά αποχώρησαν.

Από την παράταξη του Γιάννη Τρεπεκλή δεν προσήλθε κανένας δημοτικός σύμβουλος.
Ο επικεφαλής της παράταξης Λαϊκή Συσπείρωση Μπάμπης Χαραλάμπους κάλεσε τους δημοσιογράφους έξω από την αίθουσα και δήλωσε ότι αποχωρεί διότι δεν νομιμοποιεί την παρουσία της αστυνομίας στις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου. Επίσης είπε ότι έχουν κατατεθεί οι προτάσεις της παράταξης του για την εκτόνωση της κατάστασης αλλά δεν έχουν γίνει δεκτές.

Δήλωση αποχώρησης έκανε και ο Γιώργος Ραιδεστινός καταγγέλλοντας την παρουσία της αστυνομίας και δηλώνοντας ότι στην επόμενη συνεδρίαση που θα έχει θέμα τις αναθέσεις της αποκομιδής των απορριμμάτων σε ιδιώτες, δεν θα είναι παρών.

Το λόγο ζήτησε και ο εκπρόσωπος στην Κέρκυρα της ΛΑΕ Στέφανος Σαμοίλης ο οποίος χαρακτήρισε ως κατάλυση της δημοκρατίας το να γίνεται συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών και παρουσία της αστυνομίας. Τους είπε ότι αυτή δεν είναι απαρτία με όσους έχουν μείνει στην αίθουσα. Κάλεσε την Πρόεδρο να ζητήσει από την ηγεσία του Υπουργείου να αποχωρήσει η αστυνομία από τη Λευκίμμη.
Η συνεδρίαση συνεχίστηκε με όσους συμβούλους είχαν απομείνει.
Ο ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ

Στην εισήγηση του ο αντιδήμαρχος οικονομικών Γιώργος Παντελιός ανέλυσε τα δεδομένα του προϋπολογισμού και εξήγησε ότι ο Δήμος Κέρκυρας δεν είναι πλέον στην κατάσταση του παρελθόντος κατά την οποία δεν μπορούσε να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του. Σήμερα τα έσοδα έχουν εξορθολογήστεί, τα δάνεια έχουν ρυθμιστεί και υπάρχει μια τάξη.

Ο προϋπολογισμός του 2019 ανέρχεται στα 98,5 εκ ευρώ εκ των οποίων – αν αφαιρέσει κανείς τις υποχρεωτικές λογιστικές εγγραφές – η πραγματική οικονομική κίνηση ανέρχεται στα 75 περίπου εκ. Ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι αυξήθηκαν κατά 2,5 εκ τα ίδια έσοδα του Δήμου εξαιτίας της αλλαγής συμπεριφοράς των συμπολιτών μας οι οποίοι πλέον για να έχουν φορολογική ενημερότητα προβαίνουν σε ρυθμίσεις των χρεών τους και στο Δήμο. Το σύνολο των υποχρεώσεων των πολιτών στο Δήμο είναι 23 εκ από τα οποία ο αντιδήμαρχος δεν είναι αισιόδοξος ότι θα εισπραχθούν μεγάλα ποσά διότι προέρχονται από επιχειρήσεις που είτε έχουν κλείσει είτε δεν έχουν χρήματα στους λογαριασμούς τους ώστε να προβεί σε κατάσχεση.

Τα δάνεια ανέρχονται στα 17 εκ συν 2 εκ των πρώην αναπτυξιακών για τα οποία ο Δήμος είναι εγγυητής. Τα δάνεια είναι ρυθμισμένα και οι μηνιαίες υποχρεώσεις πληρώνονται κανονικά. Διευκόλυνε το Δήμο, όπως είπε ο αντιδήμαρχος οικονομικών, η απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών να χρηματοδοτεί τις έκτακτες υποχρεώσεις που προκύπτουν από δικαστικές αποφάσεις με τις οποίες δικαιώθηκαν παλιοί εργολάβοι στους οποίους χρωστούσε ο Δήμος καθώς και εργαζόμενοι που είχαν προσφύγει στα δικαστήρια.

Η καθαριότητα κόστισε τον περασμένο χρόνο 17 εκ, και το ίδιο ποσό προϋπολογίστηκε για το 2019. Το Τεχνικό πρόγραμμα ανέρχεται στα 15 εκ, τα κονδύλια για τον πολιτισμό είναι 700.000 περίπου και αφορούν την επιχορήγηση στους οργανισμούς ΔΗΠΕΘΕ, Πινακοθήκη, ΔΟΠΑΠ και επιχορηγήσεις σε πολιτιστικά και αθλητικά σωματεία. Για την αλληλεγγύη το ποσόν είναι 200.000 που αφορά το συσσίτιο, 65.000 το κοινωνικό παντοπωλείο, 240χιλιάδες ο ξενώνας κακοποιημένων γυναικών και 240χιλιάδες το Κέντρο Κοινότητας. Επίσης για τη ναυαγοσωστική κάλυψη των παραλιών προϋπολογίζονται 736χιλιάδες.

Πηγή: Μαρία Παγκράτη|ΕΡΤ