Εφ’ όλης της ύλης παραχώρησε συνέντεξη τύπου η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνα Μενδώνη

Πολιτισμός

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Καλημέρα σε όλους. Είχαμε βρεθεί την πρώτη φορά στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο την 1η Αυγούστου και σας είχαμε πει τότε ότι θα έχουμε τακτικές συναντήσεις, για να σας ενημερώνουμε για το τι κάνουμε στα μεγάλα θέματα, αλλά και στην καθημερινότητα του Υπουργείου.

Θα επιδιώξουμε περίπου μία φορά το μήνα, στις 5 βδομάδες, να έχουμε τέτοιου είδους συναντήσεις. Στο διάστημα που πέρασε, τον έναν αυτόν μήνα, τα βασικά θέματά μας ήταν το Ελληνικό, η Πινακοθήκη, το Τατόι, η Ακρόπολη, ο ορισμός των καλλιτεχνικών διευθυντών των δύο μεγάλων φορέων, του Εθνικού Θεάτρου και του Φεστιβάλ μαζί με τη σχετική διαδικασία παραλαβής και παράδοσης. Ρυθμίσαμε το θέμα των ποινών της αρχαιοκαπηλίας. Προωθούμε την εκκαθάριση του Ταμείου Αλληλοβοηθείας. Έχουμε δρομολογήσει με την ευκαιρία και της παρουσίασης της μελέτης για το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Σπάρτης δρομολογήσαμε και την αποκατάσταση του παλαιού Αρχαιολογικού Μουσείου Σπάρτης, και σχεδιάσαμε ένα πρόγραμμα ανταποδοτικής ανακύκλωσης, και βεβαίως διαχειριζόμαστε την καθημερινότητα η οποία μπορεί να είναι πολύ σημαντικά θέματα όπως είναι το θέμα των γλυπτών του Παρθενώνα έως του να επιλύσουμε χρόνια προβλήματα. Και θα σας πω για παράδειγμα ότι επί έναν χρόνο το Αρχαιολογικό Μουσείο της Πέλλας που γιορτάζει τα 10 του χρόνια τούτη τη βδομάδα ήταν χωρίς κλιματισμό. Ο κλιματισμός από χθες έχει αποκατασταθεί.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πόσο χρόνο δεν λειτουργούσε;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Απ’ ό,τι μου λέει η Υπηρεσία γύρω στον έναν χρόνο. Λίγο περισσότερο από έναν χρόνο. Λοιπόν, αν τα πάρουμε τα πράγματα πολύ σύντομα, θα κάνουμε μία τοποθέτηση γι’ αυτά που ανέφερα ως επικεφαλίδες, και μετά και ο κ. Διδασκάλου και ο κ. Γιατρομανωλάκης και εγώ είμαστε στη διάθεσή σας για ό,τι ερωτήσεις θέλετε να μας κάνετε.

Το θέμα του Ελληνικού επί της ουσίας ρυθμίστηκε, ή για να χρησιμοποιήσω τη φράση που χρησιμοποιείτε εσείς στα κείμενά σας, «ξεμπλόκαρε» από το Υπουργείο Πολιτισμού. Οι δύο ομόφωνες αποφάσεις του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου και του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων στα οποία και στα δύο προήδρευε εκ του νόμου ο Γενικός Γραμματέας ο κ. Διδασκάλου και υπήρχε, και ήταν πλήρεις οι συνθέσεις, δηλαδή 17 μέλη στο ένα, και 15 μέλη στο άλλο, όπως προβλέπεται από το νόμο, οι δύο ομόφωνες, λοιπόν, αυτές αποφάσεις, γνωμοδοτήσεις, επέτρεψαν στην έκδοση της υπουργικής απόφασης που στη συνέχεια συμπεριελήφθη στην Κ.Υ.Α. χωρίς, στις τρεις Κ.Υ.Α. μέχρι σήμερα και έχουμε άλλη μία που περιμένουμε, χωρίς να γίνεται καμία απολύτως έκπτωση στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Πολιτισμού, στα θέματα προστασίας, συντήρησης και ανάδειξης των αρχαιολογικών ευρημάτων αλλά και των τεσσάρων μνημείων των νεωτέρων που υπάρχουν στον χώρο.

Η Πινακοθήκη. Στην Πινακοθήκη ξέρετε ότι ο στόχος είναι την 25η Μαρτίου του 2021 να γίνουν τα εγκαίνια των μόνιμων συλλογών αλλά και κάποιας έκθεσης η οποία θα σχετίζεται με τον εορτασμό των 200 χρόνων ανεξαρτησίας. Αυτό το οποίο η εικόνα της Πινακοθήκης την οποία βρήκαμε, είναι μία εικόνα με πολύ σημαντικές και συστηματικές αποκλίσεις από τα χρονοδιαγράμματα του έργου. Αυτό το οποίο υπήρχε και αυτό το οποίο δημιουργούσε μέχρι χθες μείζον πρόβλημα ήταν η έλλειψη συντονισμού των τριών φορέων που εμπλέκονται στο έργο της αποκατάστασης της Πινακοθήκης. Δηλαδή των Υπηρεσιών, των αρμόδιων Υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού, της ίδιας της Πινακοθήκης και του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Επί της ουσίας, δηλαδή, δεν υπήρχε project manager για το έργο. Ο project manager δεν είναι κάποιος τρίτος, άσχετος, ούτε κάποιος θεός. Για παράδειγμα, όταν ήμουν Γενική Γραμματέας εγώ τον project manager σε πολλά έργα τον έκανα εγώ. Τώρα, από χθες, από προχθές, δηλαδή, τον έχει αναλάβει ο κ. Διδασκάλου ο οποίος σήμερα το πρωί, είναι κατά την αρμοδιότητά του, ο Γενικός Γραμματέας συντονίζει αυτά τα έργα. Είναι μέσα στις υποχρεώσεις του να συντονίζει έργα τα οποία δεν εκτελούνται από μία Υπηρεσία μίας Γενικής Διεύθυνσης. Εντάξει;

Λοιπόν, ακριβώς, λοιπόν, επειδή δεν υπήρχε αυτός ο συντονισμός, υπήρχαν και αυτές οι αποκλίσεις. Για παράδειγμα, ενώ στο αρχικό χρονοδιάγραμμα η προκήρυξη του έργου της υλοποίησης της μουσειογραφικής μελέτης έπρεπε να είναι στον αέρα τον Νοέμβριο του 2018, βγαίνει στον αέρα στις 9 ή 10 Οκτωβρίου —9;— στις 9 Οκτωβρίου του 2019. Έχουμε, δηλαδή, 11 μήνες απόκλιση. 11 μήνες απόκλιση σε ένα τέτοιο έργο, όταν η μουσειογραφική μελέτη, η εφαρμογή της, δηλαδή, συμπαρασύρει πολλές εργασίες που πρέπει να γίνουν, είναι ένας κρίσιμος χρόνος για την ολοκλήρωση του έργου.

Επίσης, αυτό το οποίο προβλέφθηκε μετά από τις επαφές που είχαμε με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, ήταν η παράδοση του έργου που προβλέπει η μουσειογραφική μελέτη να γίνει τμηματικά. Να μην περιμένει, δηλαδή, κανείς, να τελειώσει όλο μαζί για να το παραλάβει όλο, αλλά γίνεται κατά τμήματα ώστε όταν ολοκληρώνεται ένα τμήμα, να μπορεί να μπαίνει στον χώρο η Πινακοθήκη για να κάνει τις δικές της δουλειές. Δηλαδή τι; Να ετοιμάζει την έκθεση.

Αυτό μπορεί να φαίνεται ότι είναι διαδικαστικό, αλλά έχει να κάνει με τους απόλυτους χρόνους ολοκλήρωσης του έργου. Σε κάθε περίπτωση, ο στόχος είναι Οκτώβρη του ’20 να έχει ολοκληρωθεί το οικοδομικό πρόγραμμα. Μπορεί να υπάρξει μία μικρή απόκλιση, αλλά όχι…

ΕΚΤΟΣ ΜΙΚΡΟΦΩΝΟΥ

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Το οικοδομικό. Να τελειώσουν όλες οι εργασίες που αφορούν το κτήριο ώστε στους επόμενους μήνες και ενώ ήδη σταδιακά η Πινακοθήκη θα έχει μπει στον χώρο και θα κάνει τις δικές της δουλειές, να φτάσουμε στην ολοκλήρωση τον Μάρτη του 2021. Να γίνουν, εντωμεταξύ, οι δοκιμές. Υπάρχουν πολύ συγκεκριμένες διαδικασίες οι οποίες προβλέπονται από τους νόμους αλλά και από τις πρακτικές στα δημόσια έργα.

Αυτά για την Πινακοθήκη. Επίσης, να πω ότι υπήρχαν και διάφορες εργασίες οι οποίες δεν είχαν προβλεφθεί και οι οποίες σιγά-σιγά δρομολογούνται. Δεν είναι πράγματα καθοριστικά για το έργο, εννοώ δεν θα τροποποιήσουν πολύ τα χρονοδιαγράμματα, αλλά απαιτείται αυτός ο συντονισμός που είπαμε. Δηλαδή, η μεταφορά, για παράδειγμα, των έργων από τις αποθήκες της Πινακοθήκης στο κτίριο της Πινακοθήκης είναι κάτι στο οποίο η Πινακοθήκη είχε αφεθεί μόνη της. Εδώ πρέπει να υποστηριχθεί για να συλλειτουργήσει με τους άλλους οι οποίοι κάνουν τις εργασίες κατά την αρμοδιότητά τους.

Αυτά ως προς την Πινακοθήκη. Για ό,τι θέλετε όπως σας είπα, μπορείτε να ρωτήσετε.

Για τα θέματα των Οργανισμών και των καλλιτεχνικών διευθυντών δεν θα πω περισσότερα. Τους ξέρετε, και τον κ. Λιγνάδη και την κ. Ευαγγελάτου. Παρακολουθήσατε την τελετή παράδοσης και παραλαβής. Πάλι, και γι’ αυτό, αν θέλετε οτιδήποτε στο πλαίσιο αυτό να μας ρωτήσετε, θα μας ρωτήσετε.

Οι ποινές για την αρχαιοκαπηλία, όπως είπα, είναι απλώς η επαναφορά, με τον Ποινικό Κώδικα που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θεσμοθέτησε, συμπαρασύρθηκαν και οι ποινές για τους αρχαιοκάπηλους. Οι ποινές για τους αρχαιοκάπηλους προβλέπονται στον Ν.3028/2002 που είναι ο γνωστός αρχαιολογικός νόμος.

Αυτό σήμαινε ότι βασικές ποινές οι οποίες προβλέπονται για τα συγκεκριμένα εγκλήματα ξαφνικά έγιναν πάρα πολύ ελαφρές. Αυτό το επαναφέραμε, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση συνολικά σχεδιάζει την επανεξέταση του Ποινικού Κώδικα, των Κωδίκων, ειδικά για το θέμα της αρχαιοκαπηλίας επειδή θεωρήθηκε και εκτιμήθηκε σε κυβερνητικό επίπεδο ότι είναι πολύ σοβαρό να επιβάλλονται ελαφρές ποινές, κατ’ εξαίρεση ήδη θεσμοθετήθηκε.

Να πάμε τώρα στην εκκαθάριση του Ταμείου Αλληλοβοηθείας. Το Ταμείο Αλληλοβοήθειας τα τελευταία χρόνια αλλά και τώρα δημιουργεί μία πολύ μεγάλη ένταση στις σχέσεις του προσωπικού του Υπουργείου Πολιτισμού. Θέλω να επισημάνω ότι όλο το κεφάλαιο Ταμείο Αλληλοβοηθείας έχει παραπεμφθεί και όλοι όσοι έχουν εμπλακεί, έχουν παραπεμφθεί οι φάκελοι στη Δικαιοσύνη. Είναι προφανές ότι η Δικαιοσύνη θα συνεχίσει να κάνει τη δουλειά της και όπως ήδη σας είπαμε και οποιαδήποτε άλλα στοιχεία βρεθούν για το θέμα και πρέπει να παραπεμφθούν, είναι προφανές ότι θα παραπεμφθούν.

Ένας λόγος, λοιπόν, ήταν να σταματήσει όλη η συζήτηση και η ένταση ανάμεσα στους υπαλλήλους για το Ταμείο. Ο δεύτερος λόγος ήταν το κόστος του Ταμείου. Έτσι όπως διαμορφώθηκαν τα πράγματα, στην ουσία το κύριο έργο του Ταμείου Αλληλοβοηθείας αυτή τη στιγμή είναι η λειτουργία του παιδικού σταθμού. Στον παιδικό σταθμό απασχολούνται 22-23 εργαζόμενοι, οι οποίοι στοιχίζουν τον χρόνο περίπου 500.000€. Σε αυτό το κόστος θα πρέπει να προστεθούν τα αυτοκίνητα και η κίνησή τους, τα τροφεία και όλα τα άλλα έξοδα στα οποία είναι απαραίτητα για να μπορέσει ο σταθμός να ανταποκρίνεται στη φιλοξενία των παιδιών. Τα παιδιά που φιλοξενούνται σήμερα κυμαίνονται στα δύο χρόνια 65, 70. 72, κάπου εκεί. Το συνολικό, λοιπόν, κόστος, αυτό του σταθμού είναι 700.000,00€ περίπου. Ίσως και λίγο παραπάνω.

Επίσης, το Ταμείο Αλληλοβοηθείας απασχολούνται άλλοι 12 εργαζόμενοι και το συνολικό κόστος είναι περίπου στο 1.000.000. Με το να τεθεί το Ταμείο σε εκκαθάριση όλα αυτά τακτοποιούνται και αποκαθίστανται. Καταρχήν, στον παιδικό σταθμό φιλοξενούνται παιδάκια υπαλλήλων από την Αθήνα. Με το δικό μας σχέδιο τα χρήματα αυτά θα διατεθούν για την υποστήριξη των παιδιών, των εργαζομένων, σε όλη την επικράτεια, τα οποία πρέπει να πάνε σε έναν παιδικό σταθμό και των οποίων οι γονείς δεν έχουν εξασφαλίσει κρατικό ή δημοτικό σταθμό. Τι σημαίνει αυτό με δύο λόγια; Ότι αυτό το ίδιο το ποσό το οποίο δινόταν στους εργαζόμενους για την υποστήριξη των παιδιών της Αθήνας, θα διανεμηθεί ισόνομα σε υπαλλήλους σε όλη τη χώρα. Ναι, θα καλύψει αυτήν την ανάγκη.

Από εκεί και πέρα, με τη διάλυση είναι προφανές ότι οι εργαζόμενοι δεν θα απολυθούν, άλλωστε υπάρχει τέτοια ρύθμιση η οποία είχε προβλεφθεί σε νόμο του Μαρτίου του 2019, θα μεταφερθούν στο Υπουργείο Πολιτισμού, επομένως, θέμα απώλειας εργασίας των εργαζομένων δεν τίθεται.

Εννοείται ότι ο παιδικός σταθμός θα συνεχίσει να λειτουργεί για την φετινή σχολική περίοδο, διότι δεν θα θέλαμε σε καμία περίπτωση να έρθουν σε δύσκολη θέση και να διαταραχθεί η ηρεμία των οικογενειών των οποίων τα παιδιά ήδη είχαν εξασφαλίσει την θέση τους στον παιδικό σταθμό του Ταμείου Αλληλοβοηθείας.

Η Διευθύντρια του Ταμείου Αλληλοβοηθείας ήταν συγχρόνως, μέχρι χθες που επαύθη, ελέγχουσα και ελεγχομένη. Αυτό φαίνεται ήταν μία συνήθεια. Διότι ήταν Διευθύντρια στο Ταμείο Αλληλοβοηθείας και συγχρόνως Προϊσταμένη του Τμήματος Παιδικού Σταθμού του Υπουργείου. Η Διευθύντρια παραμένει Τμηματάρχης του Παιδικού Σταθμού, απλώς παύει να είναι η Διευθύντρια στο Ταμείο Αλληλοβοηθείας.

Επίσης, κάπου διάβασα ότι υπήρχε ένα όριο, ενώ στο παρελθόν γινόταν ένας χορός εκατομμυρίων στο Ταμείο Αλληλοβοηθείας. Ο πρώην Υφυπουργός με τις αποφάσεις του είχε θέσει ένα όριο 30.000 για το λειτουργικό κόστος. Αν διαβάσει κανείς τον Ν.4598 του Μαρτίου του 2019 βεβαίως προβλέπεται αυτό το ποσό ως κατ’ ελάχιστον λειτουργικό κόστος. Όμως, ο Υπουργός, με τον ίδιο νόμο, έχει τη δυνατότητα να δίνει όσα χρήματα νομίζει κατά περίπτωση το Ταμείο Αλληλοβοηθείας. Στην πραγματικότητα, βεβαίως το λέει αυτό, και είχε λεχθεί και επισημανθεί από όλη την Αντιπολίτευση όταν ψηφιζόταν ο νόμος. Είναι στην…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: ΕΚΤΟΣ ΜΙΚΡΟΦΩΝΟΥ … το χρησιμοποίησε αυτό το δικαίωμα;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Αυτό το δικαίωμα δεν το χρησιμοποίησε, αλλά ο νόμος το δίνει το δικαίωμα. Επομένως, με το να τεθεί το Ταμείο Αλληλοβοηθείας σε εκκαθάριση, περιορίζεται απολύτως ο Υπουργός. Δεν έχει καμία αρμοδιότητα ο Υπουργός να δίνει χρήματα στο Ταμείο Αλληλοβοηθείας. Το Ταμείο Αλληλοβοηθείας πρέπει να είναι ένα όργανο, εάν το επιθυμούν οι εργαζόμενοι, και φαίνεται ότι το επιθυμούν, που θα αφορά εκείνους.

Από εκεί και πέρα, εάν τα πράγματα ήταν τόσο εύκολα και θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν και από την προηγούμενη ηγεσία, βάζω ένα απλό ερώτημα, γιατί δεν καταργήθηκε το Ταμείο Αλληλοβοηθείας το 2019, αλλά αντίθετα θεσπίστηκε ένας νέος νόμος ο οποίος ρυθμίζει τις διαδικασίες του;

Προχωρούμε. Ακρόπολη: Την εικόνα της Ακρόπολης την ξέρουμε όλοι, την ξέρει όλος ο κόσμος καθώς είναι η εικόνα που εκπέμπει η χώρα προς τα έξω.

Είναι ο πλέον προβεβλημένος αρχαιολογικός χώρος και έχοντας αναλυτικά τα εισιτήρια του Αυγούστου, από 1ης Αυγούστου μέχρι 29 Αυγούστου, ο αριθμός των επισκεπτών κυμάνθηκε λίγο παραπάνω από τις 460.000.

Προβλήματα στην Ακρόπολη πάντοτε υπήρχαν. Όμως τα τελευταία χρόνια εντάθηκαν. Η εικόνα έτσι όπως την βλέπει κανείς, γιατί η εικόνα της Ακρόπολης δεν είναι μόνο από τα Προπύλαια και πάνω, είναι όλος ο βράχος, η εικόνα της Ακρόπολης, όπως τουλάχιστον έχει επισημανθεί από πολλούς, δεν ήταν η καλύτερη να βλέπει κανείς τα καλώδια, πολλά καλώδια να σέρνονται κάτω από το βράχο, ακόμα και αν θέλετε η εικόνα των καλωδίων στα Προπύλαια, τα οποία είναι υποτίθεται μαζεμένα για να διευκολύνουν και θα έρθω στα Προπύλαια, αυτή η εικόνα δεν είναι η καλύτερη για την είσοδο του μείζονος αρχαιολογικού χώρου.

Βλάστηση ξερή παντού, άχρηστα υλικά, κάδοι προβληματικοί στον γύρο της χώρο, εργοτάξια σε κάποιους βαθμούς ανενεργά που μπορούν να περιοριστούν, φθαρμένη περισχοίνιση, προβλήματα και βλάβες στα ηλεκτρονικά συστήματα, προβλήματα στην ενδοεπικοινωνία, προβλήματα στον φωτισμό, προβλήματα στο αναβατόριο. Όλα αυτά τα πράγματα μπορεί να φαίνονται ότι είναι αποσπασματικά, δεν είναι καθόλου αποσπασματικά, επηρεάζουν απολύτως την εικόνα του μνημείου.

Καταρχήν αυτό το οποίο πρέπει να διαχειριστεί κανείς είναι επισκέπτες και εργαζόμενους. Όταν λέμε ότι την Ακρόπολη, όταν έχουμε τα νούμερα ότι την Ακρόπολη την επισκέπτονται 18.000 άτομα ημερησίως, στα Προπύλαια έχουμε 18.000x2, διότι η μόνη έξοδος είναι τα Προπύλαια. Επομένως στα Προπύλαια περνούν 36.000 άτομα σε peak επισκεψιμότητας. Χρειαζόμαστε λοιπόν ένα σχέδιο διαχείρισης των επισκεπτών.

Και χρειαζόμαστε και ένα σχέδιο διαχείρισης του προσωπικού, διότι ο βράχος δεν επιτρέπει ούτε την οπτική επαφή ανάμεσα στους εργαζόμενους και καμιά φορά υπάρχει και μία δυσλειτουργία στο σήμα. Χρειαζόμαστε λοιπόν επειγόντως σχέδιο διαχείρισης. Αυτό τα προηγούμενα χρόνια απ’ όσο ξέρω δεν έγινε. Πρέπει να γίνει.

Χρειαζόμαστε σχέδια ασφάλειας και γι’ αυτό όπως είπα και όπως ξέρετε θα συνεργαστούμε με το Κέντρο Μελετών της Ελληνικής Αστυνομίας που έχει την εμπειρία για να μας υποστηρίξει στο να φτιάξουμε ένα τέτοιο σχέδιο ασφάλειας.

Το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων, το οποίο προφανώς είναι προτεραιότητά μας, ανοίγω μία παρένθεση, θα το δούμε ξεχωριστά σαν θέμα μαζί με την Πρόεδρο και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Ταμείου σε μία παρουσίασή μας εδώ σε εσάς γύρω στο τέλος του μηνός. Το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων λοιπόν θα πρέπει να κάνει ένα πλάνο με ζώνες επισκεψιμότητας, ακριβώς για να μπορεί να ελεγχθεί η ανθρωποροή στην Ακρόπολη.

Το θέμα του αναβατορίου έχει σε πολύ μεγάλο βαθμό αντιμετωπιστεί, όχι το ίδιο το αναβατόριο, αλλά ο προγραμματισμός του. Είπαμε ότι ο στόχος μας είναι στην επόμενη τουριστική περίοδο, ει δυνατόν από τον Απρίλιο, να υπάρχει ένα καινούριο αναβατόριο. Υπάρχουν συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα τα οποία ετέθησαν στις υπηρεσίες με τον συντονισμό και εδώ του προγράμματος από τον κ. Διδασκάλου, ώστε μέσα στον Σεπτέμβρη να έχουν τεθεί όλα εκείνα τα κριτήρια τα οποία η υπηρεσία θεωρεί απαραίτητα προκειμένου να αποφασιστεί ο τύπος του αναβατορίου.

Προβληματικός και ο φωτισμός. Ο φωτισμός της Ακρόπολης έγινε, όπως θα θυμάστε, με την ευκαιρία των Ολυμπιακών Αγώνων το 2004. Έκτοτε πολλές λάμπες κάηκαν, τότε η τεχνολογία ήταν προχωρημένη, ήταν δηλαδή για την εποχή της, συμβατή με την εποχή της. Πολλές λάμπες έχουν φθαρεί, πολλές λάμπες, πολλά σημεία μάλλον στο φωτισμό είναι προβληματικά καθώς με την πάροδο των χρόνων έχουν αποκλίνει και οι ίδιοι οι προβολείς. Επομένως η Ακρόπολη χρειάζεται μία αντιμετώπιση και στο φωτισμό της. Οπότε και αυτό το θέμα το αντιμετωπίζουμε και ελπίζουμε ότι για αναβατόριο και φωτισμό θα έχουμε χρήματα από χορηγία για να μπορέσουμε να τα αντιμετωπίσουμε πάρα πολύ γρήγορα. Ξέρετε, εάν δει κανείς την Ακρόπολη έτσι όπως φωτίζεται σήμερα, από ένα σημείο περίπου από το Μετς και δει μέχρι τον Πειραιά και δει τους γερανούς της COSCO, τότε μπορεί να αντιληφθεί τι σημαίνει κακός φωτισμός στην Ακρόπολη και πόσο επηρεάζεται το Αττικό τοπίο.

Αυτά για την Ακρόπολη και όπου χρειαστεί θα σας δώσουμε τις αναγκαίες διευκρινίσεις.

Αρχαιολογικό Μουσείο Σπάρτης. Θα είδατε στον Τύπο ότι με τη συνεργασία της Περιφέρειας Πελοποννήσου όλα τα προηγούμενα χρόνια εκπονήθηκε και την παρουσίασε η Περιφέρεια Πελοποννήσου πριν από 2-3 βδομάδες, εκπονήθηκε η μελέτη για το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Σπάρτης που θα στεγαστεί στο κτήριο της ΧΥΜΟΦΙΞ. Παρέμενε το πρόβλημα για το παλαιό Αρχαιολογικό Μουσείο Σπάρτης που είναι το πρώτο περιφερειακό αρχαιολογικό μουσείο της χώρας και η αλήθεια είναι ότι η κατάστασή του χρόνια τώρα, δεν είναι πρόσφατο, χρόνια τώρα δεν ήταν αυτή που θα έπρεπε να είναι.

Πριν από ένα χρόνο περίπου είχε ζητηθεί μία συνεργασία από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος που έδινε τα χρήματα για να αποκατασταθεί το Μουσείο Σπάρτης. Για διάφορους λόγους αυτό δεν είχε γίνει αποδεκτό από την προηγούμενη Κυβέρνηση. Εμείς αποδεχτήκαμε τη χορηγία του Ιδρύματος Νιάρχου. Έχουμε ήδη κάνει την αναγκαία προετοιμασία και μέσα στον Σεπτέμβριο θα γίνει και η απαραίτητη συνεργασία με το Δήμο Σπάρτης και με τον Δήμαρχος, τον κ. Πέτρο Δούκα, προκειμένου να αντιμετωπιστεί συνολικά το θέμα του κτηρίου του μουσείου αλλά και του πολύ ενδιαφέροντος πάρκου, κήπου, ο οποίος υπάρχει σε άμεση επαφή με το μουσείο.

Πολύ σύντομα θα γίνει η επίσκεψη των αρμοδίων. Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος έχει επιλέξει τη μελέτη για το αρχαιολογικό μουσείο να την κάνει ο Ρέντζο Πιάνο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εννοείτε το παλιό μουσείο.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Εννοώ πάντα το παλιό μουσείο. Μιλώ μόνο για το παλαιό μουσείο. Προκειμένου η καρδιά της πόλης της Σπάρτης να αποκτήσει ένα μουσείο έτσι όπως αντιστοιχεί στη δεύτερη πόλη του αρχαίου κόσμου και ένα μουσείο το οποίο θα συλλειτουργήσει απόλυτα με το καινούριο μουσείο όταν θα γίνει.

Το αρχαιολογικό υλικό το οποίο υπάρχει στη Σπάρτη είναι εξαιρετικά πολύ και εξαιρετικά σημαντικό. Ιδιαίτερα τα πολλά μέτρα, πολλά τετραγωνικά μέτρα ψηφιδωτά απαιτούν μεγάλους εκθεσιακούς χώρους και γι’ αυτό οι χώροι στο νέο μουσείο σε πολύ μεγάλο βαθμό θα διατεθούν για τέτοιου είδους, για αυτού του είδους την έκθεση.

Περνώ να σας ενημερώσω για την ανταποδοτική ανακύκλωση. Όπως ξέρετε, από το 2017 υπάρχει νόμος ο οποίος υποχρεώνει τους δημόσιους φορείς και τις υπηρεσίες να εφαρμόζουν χωριστή συλλογή των ανακυκλώσιμων υλικών. Θα είδατε ότι πριν από μερικές μέρες η πρωτοβουλία αυτή ανακοινώθηκε από το Μέγαρο Μαξίμου ότι εκείνοι προχωρούν ήδη στην ανταποδοτική ανακύκλωση και εμείς με τη σειρά μας θεωρούμε ότι η ανακύκλωση είναι πολιτισμός, επομένως έχουμε άμεση σχέση με αυτό, με τη σειρά μας οργανώσαμε και σχεδιάζουμε σε συνεργασία με την αστική μη κερδοσκοπική εταιρία «Συμμαχία για την Ελλάδα» ένα πρόγραμμα ανταποδοτικής ανακύκλωσης που θα αφορά το Υπουργείο Πολιτισμού, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, το Νομισματικό Μουσείο, την Ακρόπολη και το Μουσείο της Ακρόπολης. Αυτή τη στιγμή κάνουμε το σχέδιο. Υπουργείο, εδώ δηλαδή που βρισκόμαστε, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, το Νομισματικό Μουσείο, την Ακρόπολη ως αρχαιολογικό χώρο και το Μουσείο της Ακρόπολης.

Τατόι. Η κατάσταση στο Τατόι μπορεί να πει κανείς ότι με εξαίρεση κάποια σωστικά μέτρα τα οποία ελήφθησαν τα προηγούμενα 5 χρόνια που ήταν ανάγκη να γίνουν, στέγες δηλαδή οι οποίες σε δύο κτήρια τουλάχιστον αποκαταστάθηκαν, γιατί έπεσαν δέντρα και δημιούργησαν προβλήματα, έπεσαν δέντρα εξαιτίας καιρικών συνθηκών. Αν εξαιρέσεις λοιπόν αυτές τις άμεσες σωστικές παρεμβάσεις και τη μεταφορά, παρά την αντίθετη γνώμη των υπηρεσιών, κινητών ευρημάτων από το Τατόι στις εγκαταστάσεις του Μουσείου Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης στην … Αθηναίων, δεν μπορώ να πω ότι υπήρξαν σημαντικά βήματα στη διαχείριση γενικώς του Τατοΐου.

Καταρχήν θέλω να επισημάνω και να το συνειδητοποιήσουμε όλοι ότι το Τατόι για την ελληνική πραγματικότητα είναι ένα ιστορικό σύνολο με πολύ ενδιαφέροντα κτήρια, με πολύ ενδιαφέρουσες διαμορφώσεις που στο σύνολό τους συνιστούν ένα εξοχικό τόπο διαμονής της τότε βασιλικής οικογένειας και συγχρόνως ένα αγρόκτημα, το οποίο είναι δομημένο στο φυσικό περιβάλλον στους πρόποδες της Πάρνηθας, ένα χαρακτηριστικό σύνολο ιστορικό για την Αττική και το Αττικό πολιτιστικό τοπίο. Αυτά όλα τα χαρακτηριστικά μας επιβάλουν να διαχειριστούμε το Τατόι σαν ενιαία ιστορική ενότητα, ενιαία πολιτισμική οντότητα η οποία μπορεί να προσδώσει τεράστια προστιθέμενη αξία στην Αττική και όχι μόνο.

Αυτό το οποίο εξασφαλίστηκε το 2018 και οφείλω να το πω, άλλωστε το έχουμε δώσει και σε δελτίο τύπου, ήταν η χρηματοδότηση για τη μελέτη, για την οριστική μελέτη και τη μελέτη εφαρμογής της… Μισό λεπτό για να μην σας μπερδέψω. Για το ανάκτορο, για το κτήριο του ανακτόρου δεσμεύτηκαν από το 2018 τα χρήματα για να ολοκληρωθεί η αρχιτεκτονική μελέτη, η οποία από το 2014 ήταν σχεδόν ολοκληρωμένη, αλλά δεν προχώρησε. Το ΚΣΝΜ συζήτηση τη μελέτη αυτή που ήταν έτοιμη από το 2014, το συζήτησε το 2017. Από εκεί και πέρα εξασφαλίστηκαν το 2018 χρήματα για να ολοκληρωθεί η αρχιτεκτονική, η στατική και η Η/Μ. Η μελέτη αυτή προϋπολογισμού περίπου 1.150.000€, κάπου εκεί, σε αυτό το ποσό, ήδη έχει βγει στον αέρα προκειμένου μόλις εκπονηθεί, μαζί με τα τεύχη δημοπράτησης που προβλέπονται στη χρηματοδότηση αυτή, να επιτρέψει την ένταξη του ανακτόρου σε κάποιο από τα χρηματοδοτικά προγράμματα.

Αυτό το οποίο διαβάζαμε στον Τύπο ότι είχαν εξασφαλιστεί 5εκατ. από την Περιφέρεια Αττικής για το κτήριο του ανακτόρου, ποτέ δεν υλοποιήθηκε. Τα χρήματα για τη μελέτη το 2018 εξασφαλίστηκαν από εθνικούς πόρους. Από εκεί και πέρα είχαν κατατεθεί και εγκριθεί, ήμουν εγώ πρόεδρος στο ΚΣΝΜ, άρα μέχρι το 2015 τον Ιανουάριο, η αποκατάσταση της οικίας του Δασοφύλακα, η αποκατάσταση του κτηρίου της γεννήτριας, η οικία του Αρχικηπουρού. Αυτές οι μελέτες είχαν εκπονηθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού.

Επίσης, είχε εγκριθεί η μελέτη για το Βουτυροκομείο, η οποία είχε χρηματοδοτηθεί από το Σύλλογο Φίλων Τατοΐου, η μελέτη για την οικία του Φροντιστή, η οποία επίσης είχε χρηματοδοτηθεί από το Σύλλογο Φίλων Τατοΐου. Συγνώμη. Η μελέτη αυτή είχε κατατεθεί, την είχε εκπονήσει ο σύλλογος, την οικία Φροντιστή, κατετέθη το 2016, δεν έχει εισαχθεί στο ΚΑΣ, θα εισαχθεί μεθαύριο Πέμπτη 5/9. Η μελέτη για το Τηλεγραφείο, την οποία επίσης είχε εκπονήσει ο Σύλλογος Φίλων. Επομένως έχουμε 6 μελέτες οι οποίες μπορούν τα αντίστοιχα έργα να χρηματοδοτηθούν. Αυτή είναι σήμερα η προτεραιότητά μας.

Ήδη, με ένα ποσόν της τάξης των 50.000€ τα οποία υπεγράφησαν πριν από μερικές μέρες, ξεκίνησαν οι εργασίες και υπάρχουν εργοτάξια αυτή τη στιγμή στην οικία του Δασοφύλακα και στην οικία της Γεννήτρια. Η προτεραιότητά μας είναι να ξεκινήσει το έργο στην οικία του Αρχικηπουρού, διότι το κτήριο αυτό καταρρέει. Παράλληλα, εντός του Σεπτεμβρίου ο Σύλλογος Φίλων Τατοΐου θα καταθέσει στο Υπουργείο Πολιτισμού για τις κατά νόμον διαδικασίες τη μελέτη για την οικία Στουρμ και παράλληλα ο Σύλλογος θα φροντίσει για την εκπόνηση της μελέτης για το Οινοποιείο. Τη μελέτη του Οινοποιείου τη συζητούσαμε από το 2014 και ο Σύλλογος ήταν επιφυλακτικός όταν έβλεπε ότι τα υπόλοιπα δεν προχωρούσαν.

Αυτό το οποίο αποτελεί σήμερα προτεραιότητα, παράλληλη προτεραιότητα, είναι να γίνουν κάποιες τροποποιήσεις και διορθώσεις και μικρές διορθώσεις στο θεσμικό πλαίσιο που ισχύει σήμερα προκειμένου να μην διασπαστεί, όπως είπα και προηγουμένως, η ιστορική ενότητα του κτήματος και να μπορέσει, να είναι δυνατόν να θεσμοθετηθούν σωστές χρήσεις για τα κτήρια. Τι εννοώ; Επειδή το 2007 και το 2008 που έγιναν, που εκδόθηκαν τα Προεδρικά Διατάγματα από το Υπουργείο Περιβάλλοντος δεν είχαν εκπονηθεί οι αναγκαίες μελέτες, ούτε είχαν υπάρξει σχέδια που να λένε τι θα γίνει σε κάθε κτήριο, προβλεπόταν για παράδειγμα το ανάκτορο να είναι χώρος φιλοξενίας υψηλών προσώπων. Αυτό έχει ήδη αλλάξει.

Το ανάκτορο θα γίνει ένας μουσειακός χώρος για την ιστορία του κτήματος και της τέως βασιλικής οικογένειας. Ως μουσειακός χώρος χρειάζεται να έχει και ένα καφέ. Με τη σημερινή χρήση, σας τα λέω αυτά για να καταλάβετε τι εννοώ, γιατί πρέπει να γίνουν οι διορθώσεις. Με το σημερινό θεσμικό πλαίσιο δεν επιτρέπεται το κτήριο του Μαγειρείου που είναι δίπλα στο ανάκτορο να χρησιμοποιηθεί για καφέ, διότι εκεί δεν προβλέπονται τέτοιου είδους χρήσεις. Επομένως τα Προεδρικά Διατάγματα θέλουν μία επικαιροποίηση για να είναι συμβατά με τις χρήσεις που πλέον θέλουμε να αποκτήσουν τα κτήρια.

Ένα άλλο παράδειγμα, για να είναι σαφές, είναι ότι το ξενοδοχείο «Τατόιον», το οποίο μπορεί κάλλιστα να επαναχρησιμοποιηθεί ως χώρος φιλοξενίας, ως ξενοδοχείο, δεν μπορεί να γίνει με τις σημερινές χρήσεις. Μιλάμε δηλαδή για μία επικαιροποίηση του θεσμικού πλαισίου σύμφωνα με τις ανάγκες οι οποίες εντωμεταξύ έχουν προκύψει για να καλύψουν τα κτήρια στο Τατόι, για να δώσουν χρήση στα κτήρια του Τατοΐου.

Επίσης, αυτό το οποίο είχε γίνει, αλλά δεν είχε προχωρήσει, ήταν μία προμελέτη την οποία είχε παραλάβει η Υπηρεσία το 2014 και αφορούσε στην ουσία τους κήπους γύρω από το ανάκτορο. Ο τίτλος της μελέτης ήταν «Διατήρηση της βλάστησης και δυνατότητας αποκατάστασης των κήπων και του αισθητικού δάσους». Αυτό, αυτή η μελέτη πρέπει να προχωρήσει συγχρόνως με τη μελέτη αποκατάστασης του ανακτόρου, διότι περιβάλει το ανάκτορο. Και αν πάμε στις διεθνείς πρακτικές, και εδώ δεν θα πάμε να ανακαλύψουμε την πυρίτιδα, σε όλα αυτά τα ανάκτορα ανά την Ευρώπη, για να το περιορίσω, ανά την Ευρώπη, το πολύ ελκυστικό στοιχείο είναι οι κήποι. Οι κήποι, όμως, πρέπει να συνομιλήσουν σωστά με το κτίριο το οποίο περιβάλλουν. Επομένως, απόλυτη προτεραιότητα δίνουμε στην ολοκλήρωση αυτής της μελέτης για να ξέρουμε ποιο θα είναι το περιβάλλον που θα… το περιβάλλον το οποίο θα βρίσκεται σε άμεση σχέση με το Ανάκτορο.

Επίσης είναι θέματα τα οποία άπτονται απολύτως της αρμοδιότητας του Υπουργείου Πολιτισμού, όπως είναι να αποκτήσει ηλεκτρικό η Εκκλησία της Αναστάσεως. Η Εκκλησία της Αναστάσεως έχει συντηρηθεί τα προηγούμενα χρόνια. Ολοκληρώθηκε νομίζω το 2013 η συντήρησή της. Από εκεί και πέρα, καθώς δεν προβλέφθηκε η σύνδεση με το ηλεκτρικό, η υγρασία, ηλεκτρικό δεν σημαίνει μόνο φωτισμός, σημαίνει και συνθήκες, η υγρασία την οποία φυσικό είναι να συγκεντρώνει η εκκλησία λόγω της θέσης που βρίσκεται, έχει αρχίσει να επιβαρύνει τα ήδη συντηρημένα τμήματα. Επομένως, τέτοιου είδους μικρές αλλά ουσιαστικές παρεμβάσεις είναι αυτές που στην καθημερινότητά μας πρέπει να δρομολογήσουμε.

Επίσης, εκ του νόμου υπάρχει η ανάγκη της έκδοσης μίας Κοινής Υπουργικής Απόφασης ανάμεσα στους Υπουργούς Περιβάλλοντος και Πολιτισμού που θα ρυθμίζουν στην ουσία αυτό που είπαμε προηγουμένως, τις χρήσεις γης. Αυτή η μελέτη έχει εκπονηθεί το 2013/2014 από τον Οργανισμό Ρυμοτομικού Σχεδίου Αθηνών, και η οποία κατά 70% μπορεί να εφαρμοστεί. Το υπόλοιπο 30% συνδέεται με την τροποποίηση που πρέπει να γίνει, όπως σας είπα, και την επικαιροποίηση του θεσμικού πλαισίου.

Επίσης, ένα μόνιμο μέλημα είναι η ενίσχυση του Αστυνομικού Τμήματος στο Τατόι. Μέχρι τα μέσα Ιουλίου, στο Αστυνομικό Τμήμα, δεν υπήρχε αυτοκίνητο. Το Τατόι είναι μερικές χιλιάδες στρέμματα. Εάν οι αστυνομικοί δεν έχουν αυτοκίνητο, δεν μπορούν να το ελέγξουν. Με την άμεση ανταπόκριση του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη έχει ήδη διατεθεί ένα αστυνομικό όχημα και έχει ενισχυθεί και η φύλαξη.

Τώρα, ένας τεράστιος πλούτος στο Τατόι είναι τα κινητά ευρήματα. Για τα κινητά ευρήματα υπήρξαν χρηματοδοτήσεις και από εθνικούς πόρους και από το 3ο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης και από το ΕΣΠΑ. Ήταν αρκετά. Όχι αμελητέα ποσά. Δηλαδή την περίοδο μέχρι το 2014 για το Τατόι μαζί και για τις σωστικές επεμβάσεις στα κτίρια όπου χρειαζόταν και στα κινητά, δόθηκαν περίπου 5εκατ. ευρώ. Έχουν συντηρηθεί μερικές χιλιάδες από τα κινητά, τουλάχιστον η πρώτη φάση συντήρησης.

Παραμένει άγνωστος ο αριθμός των κινητών που είναι στον στάβλο Γεωργίου του Α’. Εκεί ο σχεδιασμός ήταν να στηθεί ένα toll, και μιλώ για τον σχεδιασμό πάντα μέχρι το 2014 προκειμένου να αδειάσει ο στάβλος. Σας θυμίζω ότι με toll δόθηκε η δυνατότητα στο Μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας να κάνει την αποκατάστασή του και την επανέκθεσή του το 2004 με αφορμή τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Δηλαδή, δεν είναι κάτι πρωτοφανές. Πρέπει να μπει ένα μεγάλο toll, να αδειάσει από τα κιβώτια ο στάβλος, να ανοίξουν τα κιβώτια να δουν τι είναι μέσα, γιατί μπορεί να είναι πολλά μικρά, αλλά μπορεί να είναι και ογκώδη αντικείμενα, δεν υπάρχει εικόνα. Επομένως αυτό πρέπει να γίνει αυτομάτως.

Έχω ζητήσει από τις Υπηρεσίες να μου προτείνουν ένα σχέδιο συντήρησης των κινητών στο Τατόι. Ενδεχομένως να χρειαστεί να εγκαταστήσουμε ένα εργαστήριο συντήρησης στο Τατόι. Αυτό θεωρώ ότι πρέπει πάση θυσία να γίνει. Να βρούμε τους πόρους προκειμένου να στηθεί αυτό το εργαστήριο για να μπορέσει να γίνεται συστηματική δουλειά.

Τις επόμενες εβδομάδες θα έρθει στο Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων και η μελέτη για την αποκατάσταση των αμαξών και των αυτοκινήτων. Πάλι θα πω ότι σε όλα τα ανάκτορα των ευρωπαϊκών κρατών, άμαξες και αυτοκίνητα αποτελούν ένα σημαντικό σημείο των εκθέσεών τους. Δεν θα είχαμε κανένα πρόβλημα τα αυτοκίνητα, η συντήρηση των αυτοκινήτων και η αποκατάστασή τους να ζητηθεί από τις ίδιες τις κατασκευαστικές εταιρείες. Υπάρχει μια Rolls-Royce. Θα το ζητήσουμε, να γίνει χορηγία από την ίδια την εταιρεία για την αποκατάσταση των αυτοκινήτων.

Αυτά ως προς το κομμάτι που αφορά το Υπουργείο Πολιτισμού.

Όπως όμως έχει λεχθεί, το σχέδιο της Κυβέρνησης είναι το Τατόι να λειτουργήσει και ως αγρόκτημα. Εδώ λοιπόν χρειάζεται ένα ειδικό διαχειριστικό σχέδιο, στο οποίο εμπλέκονται και το Υπουργείο Περιβάλλοντος και το Υπουργείο Γεωργίας. Το Υπουργείο Πολιτισμού έχει την πρωτοβουλία και τον συντονιστικό ρόλο μαζί με τη Γενική Γραμματεία Συντονισμού της Κυβέρνησης, διότι πέρα από το Δημόσιο, στη διαχείριση του κεφαλαίου που λέγεται αγρόκτημα, θα χρειαστεί και ο ιδιωτικός τομέας, είτε είναι οι διάφοροι σύλλογοι οινοπαραγωγών ή μεμονωμένοι οινοπαραγωγοί. Εννοείται ότι όλες αυτές οι διαδικασίες, όλες αυτές οι ενέργειες θα γίνουν με απολύτως διαφανείς διαδικασίες και ανοιχτούς διαγωνισμούς. Δεν θα πάμε να πούμε σε έναν οινοπαραγωγό Πάρε το εσύ και κάνε το. Εννοείται ότι όλα αυτά θα τηρήσουν όλες τις προβλεπόμενες εκ του νόμου διαδικασίες. Ακόμα και η αποκατάσταση και η χρήση του Ξενοδοχείου Τατοΐου, είναι λογικό να μην κάνει το κράτος τον ξενοδόχο, αλλά να το αναλάβει κάποιος ιδιώτης, ο οποίος με κριτήρια τα οποία θα θέσουν οι αρμόδιες Υπηρεσίες και του Υπουργείου Πολιτισμού και των άλλων συναρμοδίων υπουργείων, θα αναλάβει να το διαχειριστεί.

Δεν θέλω εγώ να πω περισσότερα και να σας κουράσω πιο πολύ.

Έχουμε και το θέμα που απασχόλησε πολύ την επικαιρότητα, για τα γλυπτά του Παρθενώνα. Ένα σχόλιο μόνο θα κάνω, και από εκεί και πέρα εσείς μπορείτε να ρωτήσετε ό,τι θέλετε. Θέλω να υπενθυμίσω ότι η τελευταία ουσιαστική ενέργεια η οποία έγινε για το εθνικό θέμα των γλυπτών του Παρθενώνα ήταν το 2014: Η ανάθεση στο νομικό γραφείο Robertson Palmer Alamuddin της σχετικής έκθεσης για το νομικό κομμάτι. Είναι αυτή η μελέτη η οποία δεν παρελήφθη επισήμως από το Υπουργείο Πολιτισμού αλλά κατετέθη στην Πρεσβεία της Ελλάδας στο Λονδίνο. Έκτοτε, κάτι ουσιαστικό δεν έχει γίνει, πέρα από κάποιες δηλώσεις ότι δεν διεκδικούμε δικαστικά τα γλυπτά του Παρθενώνα και ότι προκρινόταν η διπλωματική και πολιτική οδός. Ήταν τότε που η Daily Telegraph έγραφε ότι ” η ελληνική κυβέρνηση αναγνώρισε τελικά ότι το Βρετανικό Μουσείο είναι ο νόμιμος ιδιοκτήτης των Ελγινείων Μαρμάρων”. Αυτό δεν το λέω για άλλο λόγο, το λέω για να πω ότι παγίως η θέση της βρετανικής πλευράς ήταν αυτή και παγίως η δική μας θέση είναι αυτή την οποία έχουμε διατυπώσει τις τελευταίες μέρες, καταρχήν, ο Πρωθυπουργός και στη συνέχεια εγώ και όσοι άλλοι έχουν μιλήσει, ότι η κυριότητα των γλυπτών του Παρθενώνα σε καμία περίπτωση δεν αναγνωρίζεται από την ελληνική πλευρά στο Βρετανικό Μουσείο διότι θεωρούμε ότι τα γλυπτά του Παρθενώνα εκλάπησαν. Επομένως, μία παράνομη πράξη δεν μπορεί να συνδέεται με αποδοχή κυριότητας.

Ευχαριστώ πολύ για την προσοχή και την ανοχή. Και είμαστε στη διάθεσή σας και ο κ. Γιατρομανωλάκης και ο κ. Διδασκάλου και εγώ για τυχόν ερωτήσεις.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: ΕΚΤΟΣ ΜΙΚΡΟΦΩΝΟΥ. Μια ερώτηση. Στο Ελληνικό υπήρχε μία ένσταση του… των Αρχαιολογικών Υπηρεσιών, η οποία άρθηκε. Μπορείτε να μας ενημερώσετε … ,;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Τι εννοείτε άρθηκε; Δεν υπήρχε… . Τι εννοείτε υπήρχε ένσταση και υπήρχε… και άρθηκε; Δεν έγινε κάτι διαφορετικό από αυτό που υπήρχε. Δεν έγινε κάτι διαφορετικό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έμαθα … δεν ισχύει πια η ένσταση. Κάνω λάθος;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Δεν ξέρω ποια είναι η ένσταση. Δεν το καταλαβαίνω ως ερώτηση δηλαδή.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για την ιδιωτικοποίηση του Ελληνικού υπάρχουν μερικοί χώροι οι οποίοι είναι αρχαιολογικοί χώροι.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Οι αρχαιολογικοί χώροι που υπάρχουν στο Ελληνικό και τα νεότερα μνημεία που υπάρχουν προστατεύονται απολύτως με βάση τις διατάξεις του Ν.3028/2002, δηλαδή του Αρχαιολογικού Νόμου. Εκεί δεν υπάρχει ούτε καμία παραχώρηση, ούτε καμία έκπτωση.

ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: Το αντίθετο, συμπληρώσαμε .

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: ΕΚΤΟΣ ΜΙΚΡΟΦΩΝΟΥ μια κατάσταση που έχουν αμφιβολίες από τον … κόσμο … όσον αφορά αυτό το σχέδιο ανάπτυξης ειδικά των κινεζικών στον Πειραιά … , και τελικά αποσύρθηκαν.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Αυτό το θέμα ειδικά του Πειραιά δεν μας έχει απασχολήσει καν αυτούς τους δύο μήνες. Δεν… δεν καταλαβαίνω τι είναι αυτό που μου λέτε. Δεν έχουμε ασχοληθεί με το θέμα του Πειραιά καθόλου. Τους δύο μήνες που είμαστε εμείς στο Υπουργείο Πολιτισμού, δεν έχουμε ασχοληθεί με το θέμα του Πειραιά. Στο Ελληνικό πάντως σε καμία περίπτωση δεν υπήρξε απομείωση, και όπως λέει και ο κ. Γενικός Γραμματέας, υπάρχει ενίσχυση της προστασίας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ευχαριστώ πολύ.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Παρακαλώ, κ. Κρημνιώτη;

ΚΡΗΜΝΙΩΤΗ: Θα ήθελα να ρωτήσω για τα γλυπτά.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Μάλιστα.

ΚΡΗΜΝΙΩΤΗ: Μετά τις αντιδράσεις που έχουν δημιουργηθεί, αλλά και τις σαφείς δηλώσεις των εκπροσώπων του Μουσείου, του Βρετανικού Μουσείου, θα κατατεθεί επισήμως αίτημα για δανεισμό των γλυπτών στην Αθήνα το 2021;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Καταρχήν, σήμερα υπάρχει ένα άλλο τοπίο στην Αγγλία. Αυτό μην το παραγνωρίζουμε.

ΚΡΗΜΝΙΩΤΗ: Καθόλου.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Λοιπόν, στην Αγγλία υπάρχει ένα τοπίο. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός, για όλα τα θέματα θα πρέπει να συνομιλεί με τον Άγγλο ομόλογό του, τον όποιο Άγγλο ομόλογό του. Αφήστε να ξεκαθαρίσουν λίγο τα θέματα στην Αγγλία. Εμείς ως Υπουργείο Πολιτισμού θα είμαστε προετοιμασμένοι και θα προετοιμάσουμε, όπως γινόταν πάντα για αυτά τα θέματα, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών, την πρόταση. Και από εκεί και πέρα, ο Πρωθυπουργός έχει την αποκλειστική αρμοδιότητα να δει πότε και αν θα την χρησιμοποιήσει.

ΚΡΗΜΝΙΩΤΗ: Θα προετοιμάσετε την πρόταση αιτήματος;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Την πρόταση, ακριβώς.

ΚΡΗΜΝΙΩΤΗ: … αιτήματος … ;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Θα το προετοιμάσουμε.

ΚΡΗΜΝΙΩΤΗ: Η οποία θα πηγαίνει προς τον οποιονδήποτε πρωθυπουργό υπάρχει ή … ;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Εμείς θα ετοιμάσουμε το αίτημα. Από εκεί και πέρα… .

ΚΡΗΜΝΙΩΤΗ: H Downing, τόσο το Βρετανικό Μουσείο όσο και η Downing Street έκαναν σαφές ότι αυτά τα θέματα, αυτό το θέμα δεν το χειρίζεται η αγγλική… η βρετανική κυβέρνηση.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Εγώ σας είπα ότι θα ετοιμάσουμε το αίτημα.

ΚΡΗΜΝΙΩΤΗ: Το χειρίζεται το Βρετανικό Μουσείο. Επομένως, όποιος και αν είναι ο πρωθυπουργός στη Βρετανία, ό,τι και αν γίνεται με το βρετανικό κράτος, ήταν σαφής η δήλωση της Downing Street.

ΑΛΛΟΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: : Παλαιότερα έλεγαν ότι ήταν υπεύθυνη η κυβέρνηση.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Εμείς θα ετοιμάσουμε το αίτημα προς τη βρετανική πλευρά. Είναι σαφείς αυτοί, είμαστε σαφείς και εμείς προς τη βρετανική πλευρά. Από εκεί και πέρα, αυτό το οποίο θέλω να επισημάνω είναι ότι οι άνθρωποι οι οποίοι έχουν αφιερώσει τη ζωή τους στο θέμα της διεκδίκησης των γλυπτών του Παρθενώνα και στην επανένωσή τους με το μνημείο, όπως είναι ο Καθηγητής Λουί Γκοντάρ, όπως είναι ο Πολ Κάρτλετζ, ο οποίος είναι και Αντιπρόεδρος της Βρετανικής Επιτροπής, η κ. Τζάνετ Σούζμαν και η κ. Τίτγκατ η οποία είναι η Πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης για την Επανένωση των Γλυπτών που αντιπροσωπεύει είκοσι χώρες, όλοι αυτοί επισημαίνουν ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό ότι το θέμα των γλυπτών τίθεται ξανά στο παγκόσμιο προσκήνιο. Αυτοί όλοι είναι, άνθρωποι οι οποίοι έχουν αφιερώσει τη ζωή τους, όχι όπως όλοι όσοι είχαν τη δυνατότητα να κάνουν πράγματα για τα γλυπτά και δεν έκαναν απολύτως τίποτα. Λοιπόν, αυτούς τους ανθρώπους τουλάχιστον ας τους σεβαστούμε. Αυτό το οποίο υποστηρίζουν είναι ότι αυτό που οφείλουμε να κάνουμε, και αυτό έγινε και γίνεται, είναι να υπάρξει μία διαρκής πίεση προς το Βρετανικό Μουσείο. Μην παραγνωρίζετε τη βρετανική κοινή γνώμη, μην παραγνωρίζετε πολλές παραμέτρους.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να ρωτήσω κάτι;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Παρακαλώ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχει η σκέψη, γιατί μέχρι τώρα έχει αποκλειστεί, να προχωρήσουμε και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο επειδή ακριβώς έχουν αλλάξει τα δεδομένα και έχουμε πια πολλές υπογραφές συγκεντρώσει, έχουμε την κοινή γνώμη με το μέρος μας σε μεγαλύτερο βαθμό από ό,τι στο παρελθόν; Υπάρχει τέτοια σκέψη; Γιατί μέχρι τώρα λέγαμε ότι είναι προτιμητέα η οδός η διπλωματική.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σε περίπτωση που υπάρχει άρνηση.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Αυτή τη στιγμή επιμένουμε στην ίδια τακτική τη διπλωματική οδό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δηλαδή εξακολουθεί η εθνική θέση να είναι η διπλωματική οδός για τη διεκδίκηση των μαρμάρων, των γλυπτών, … ;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Η ελληνική θέση είναι αυτή την οποία δήλωσε ο Πρωθυπουργός και επαναλαμβάνουμε και εμείς συνεχώς. Παρακαλώ; Εσείς.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εγώ, λυπάμαι, θα αλλάξω λίγο το θέμα γιατί είναι κάτι που δεν έχει ακουστεί καθόλου όλο αυτό τον καιρό, ούτε από εσάς κ. Μενδώνη, ούτε από τον κ. Γιατρομανωλάκη, το θέμα του ελληνικού σινεμά που η προηγούμενη κυβέρνηση, το Κέντρο Κινηματογράφου το άφησε κυριολεκτικά, συγνώμη, δημοσιογράφος είμαι, ίσως δεν πρέπει να το πω, ένα μπάχαλο, είχαμε σε τέσσερα χρόνια έναν, δύο, τρεις Γενικούς Διευθυντές που τους διόριζαν και τους απέλυαν. Δεν μπορώ να μετρήσω γιατί δεν έχω Νόμπελ Μαθηματικών πόσα Δ.Σ. διορίστηκαν στο Κέντρο Κινηματογράφου. Ο κόσμος έχει ξεσηκωθεί και περιμένουμε τόσο καιρό κάτι να κάνετε, να μας ανακοινώσετε ότι διορίστηκε νέο Δ.Σ., ότι πάμε για νέο διευθυντή. Δυόμισι μήνες χωρίς Δ.Σ. Τι ακριβώς θα κάνετε για αυτό το πολύ μεγάλο θέμα; Και γιατί αργείτε; Περιμένουμε.

Γ.Γ Σ.Π.: Ωραία. Ξεκινώ από το γιατί αργούμε. Είμαι 35 μέρες σε αυτήν τη θέση. Το πρώτο ραντεβού που έκανα όταν ανέλαβα, το θυμάστε κυρία Υπουργέ, ήμασταν μαζί, ήταν για τον κινηματογράφο. Το πιο πρόσφατο ραντεβού που έκανα πριν κατέβω για το αμφιθέατρο, σήμερα, ήταν για τον κινηματογράφο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Με ποιους;

Γ.Γ Σ.Π.: Δεν θα σας πω, αλλά θα σας πω το εξής και νομίζω θα καταλάβετε. Ο λόγος που κάνω, έχω κάνει αυτά τα ραντεβού και έχω κάνει ενδιαμέσως αυτών των δύο που αναφέρω, περί τα 50, με τους ανθρώπους του κινηματογράφου, είναι ότι προσπαθώ να χαρτογραφήσω όσο καλύτερα και όσο πιο αντικειμενικά μπορώ έναν χώρο τον οποίο γνωρίζετε καλύτερα από εμένα ότι είναι κατακερματισμένος, είναι ένας χώρος ο οποίος διέπεται από πάθη, από διαφορετικές σχολές σκέψης, ιδεολογίες κ.λπ.. Επίσης, ξέρετε καλύτερα από εμένα ότι το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου έχει ανοιχτές πληγές εδώ και πάρα πολλά χρόνια, οι οποίες τα τελευταία χρόνια έχουν κακοφορμίσει. Εντάξει; Και αυτό το ξέρετε διότι εσείς βγάζατε τα ιατρικά ανακοινωθέντα και λέγατε ότι Παιδιά, πεθαίνει. Λοιπόν, εάν ήταν τα πράγματα τόσο απλά, θα γίνονταν και τα πράγματα πολύ πιο εύκολα. Εντάξει; Τώρα… .

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τι κάνετε;

Γ.Γ.Σ.Π: Να σας πω ακριβώς τι κάνουμε. Πρώτα από όλα, είναι η καταγραφή. Γιατί είναι η καταγραφή σημαντική; Γιατί το Δ.Σ., όποιο Δ.Σ., είναι σαφέστατα μία αναγκαία συνθήκη, εντάξει, αλλά από μόνη της δεν αρκεί. Το είπατε μόνη σας, πέρασαν, δεν ξέρω, παρέλασαν πόσα στελέχη από το Δ.Σ. του. Το να πούμε ότι βάζουμε και άλλο ένα Δ.Σ., από μόνο του δεν αρκεί. Χρειάζονται δομικές, ουσιαστικές παρεμβάσεις. Επίσης, όπως ξέρετε πολύ καλά, η σύνθεση ενός Δ.Σ. για να έχει νόημα πρέπει να βρούμε ένα Δ.Σ. το οποίο να μπορεί να συνθέτει, να συνεργάζεται, όχι να εκπροσωπεί και να εκφράζει μία τάση, ένα μπλοκ. … .

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, μια μικρή διακοπή.

Γ.Γ.Σ.Π : Πείτε μου. Ναι, ναι.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό που η προηγούμενη κυβέρνηση ανέτρεψε είναι ότι έχουμε έναν νόμο, τον Νόμο Γερουλάνου ο οποίος είχε κριθεί από την κινηματογραφική κοινότητα ως πολύ σημαντικός, και δεν ξέρω πώς σας είχε κατσικωθεί ότι ειδικά στο θέμα του Κέντρου Κινηματογράφου δεν μπορεί ο γενικός διευθυντής να κάνει τη δουλειά του.

Γ.Γ.Σ.Π: Ωραία. Να σας το συνεχίσω αυτό;

Απλώς για να το κλείσουμε και να… .

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: … τι Δ.Σ. ψάχνετε; Ψάχνετε ένα Δ.Σ. το οποίο θα έχει μια κατεύθυνση συνεργασίας … ;

Γ.Γ.Σ.Π : Είναι σαφής η ερώτησή σας. Να σας απαντήσω; Λοιπόν, πρώτα από όλα, δεν είναι μόνο θέμα προσώπων, και νομίζω ότι ένα μεγάλο λάθος που κάνουμε, αν θέλετε, και εμείς και εσείς, είναι ότι πάντα εστιάζουμε στα πρόσωπα. Αν δεν υπάρχουν, και αυτό το είπα και στο Φεστιβάλ όταν βρεθήκαμε, και στο Εθνικό Θέατρο. Αν δεν υπάρχουν οι διαδικασίες, αν δεν ξεκαθαρίσει το θέμα του Εσωτερικού Κανονισμού, οι αρμοδιότητες των ανθρώπων, αυτό το πράγμα θα συνεχίζεται. Επομένως είναι πρόθεση να γίνει και αυτό που λέω. Και να σας πω και κλείνω με αυτό. Πρέπει οι άνθρωποι, και αυτό το βλέπετε καλύτερα νομίζω είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα ακόμα και αυτό το τραπέζι, ότι διαφορετικοί άνθρωποι, με διαφορετικές καταβολές, με διαφορετικά backgrounds, με διαφορετικές προσλαμβάνουσες μπορούν να συνεργαστούν εξαιρετικά και άψογα όταν έχουν έναν κοινό στόχο και έναν κοινό σκοπό. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει στρατηγική στον κινηματογράφο, δεν υπήρξε ποτέ στρατηγική τα τελευταία χρόνια για τον κινηματογράφο. Από τη στρατηγική ξεκινάμε, το όραμα το οποίο υπηρετεί το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και από εκεί και πέρα προχωράνε όλα τα υπόλοιπα. Επομένως, πολύ σύντομα θα υπάρχει Δ.Σ. διότι όπως είπα και πριν είναι μία αναγκαία συνθήκη, αλλά αυτό δεν αρκεί. Δεν θεωρώ εγώ προσωπικά και δεν νομίζω ούτε η Υπουργός, το ξέρω γιατί το έχουμε συζητήσει εκτενώς, ότι άπαξ και μπει το Δ.Σ. τέλειωσε η δουλειά μας. Αυτά.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κοιτάξτε, μισό λεπτό. Έχετε μονοπωλήσει τη συζήτηση, έχετε κάνει τέσσερις (4) ερωτήσεις, άλλοι συνάδελφοί σας δεν έχουν κάνει καμία. Ήταν περίπου χόμπι εδώ να ορίζονται Διοικητικά Συμβούλια και καλλιτεχνικοί διευθυντές στους Οργανισμούς οι οποίοι ήταν σε εμπόλεμη κατάσταση μεταξύ τους. Το αποκορύφωμα ήταν το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου. Έτσι; Αυτό είναι δεδομένο. Λοιπόν, υποτίθεται ότι ήταν υποχρέωση από το 2014 να γίνουν εσωτερικοί οργανισμοί στους φορείς. Αυτό σε πολύ μεγάλο βαθμό θα έλυνε τα προβλήματα, διότι θα ξεκαθάριζε απολύτως τις αρμοδιότητες του Διοικητικού Συμβουλίου και του Καλλιτεχνικού Διευθυντή, θα όριζε επιτέλους οργανικές θέσεις με περιγραφή πλαισίου εργασίας ( job descriptions) πράγματα τα οποία επί 4,5 χρόνια δεν έγιναν. Όλοι βολευόντουσαν. Η σαφής οδηγία προς τον κ. Γιατρομανωλάκη και προς τον εαυτό μου είναι ότι πρέπει να γίνουν ταχύτατα οι εσωτερικοί κανονισμοί των φορέων. Από εκεί και πέρα το αποκορύφωμα στο Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου ήταν η διένεξη της κ. Βενάκη στην ουσία με το Υπουργείο για την παύση της θητείας της. Το Συμβούλιο της Επικρατείας έδωσε τη λύση. Η προηγούμενη πολιτική ηγεσία δεν το τακτοποίησε το θέμα, άφησε μετέωρη, άφησε μετέωρη την κατάσταση, χωρίς να τακτοποιεί την κ. Βενάκη, η οποία είχε και θέματα οικονομικά που έπρεπε να διεκδικήσει. Εμείς αποδεχτήκαμε ως οφείλαμε, οφείλει η πολιτεία, να συμμορφώνεται, είναι υποχρέωσή της. Συμμορφωθήκαμε στην απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας και στην εφαρμογή του Ν. 3905, επομένως τοποθετήθηκε η κ. Βενάκη της οποίας η θητεία έληγε 29/07 και της δόθηκε μία μικρή παράταση ακριβώς για να μπορέσει να τακτοποιήσει τις κάποιες εκκρεμότητες. Και εν τω μεταξύ θα προχωρήσουμε στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο και στην τοποθέτηση νέου Διευθυντή με προϋποθέσεις. Λοιπόν, με προϋποθέσεις δηλαδή αυτά που είπε ο
κ. Γιατρομανωλάκης.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο Γ.Δ εκλέγεται από το Δ.Σ.. Άρα μας λέτε τώρα ότι το νέο Δ.Σ. θα πρέπει να αναλάβει την εκλογή του νέου…

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ναι, ό,τι προβλέπει ο νόμος. Ό,τι προβλέπει. Εμείς εφαρμόσαμε και θα εφαρμόσουμε. Εφαρμόσαμε την πράξη του Συμβουλίου της Επικρατείας, την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας και ό,τι προβλέπει ο Ν. 3905/2010, δηλαδή ο Νόμος Γερουλάνου. Αυτό θα συνεχίσει να συμβαίνει.

Γ.Γ.Σ.Π: Το όριο είναι έξι (6) μήνες. Δεν μπορεί να κάτσει παραπάνω ούτως η άλλως, εντάξει;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πρώτα απ’ όλα … κάποια χρονοδιαγράμματα για το Τατόι…

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Για ποιο απ’ όλα στο Τατόι;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για το ανάκτορο και για τις σωστικές επεμβάσεις οι οποίες δρομολογούνται. Επίσης, θεωρώ ότι είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι έχουμε ακόμα αντικείμενα στην αποθήκη που δεν έχουν ανοιχτεί. Έχουν περάσει τόσα χρόνια από τότε που περιήλθε το κτήμα, το ξέρετε καλύτερα, στο ελληνικό Δημόσιο . Δηλαδή πρέπει να γίνουν ανασκαφές στο Τατόι -για τα αντικείμενα- με άλλα λόγια.

Και ένα ακόμη και κλείνω, δεν το αναφέρατε στο εισαγωγικό σας σημείωμα, το θέμα της επέκτασης εν υπογείω του ΕΑΜ και … σε τι φάση βρισκόμαστε;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Λοιπόν, να ξεκινήσω με το Τατόι. Η προκήρυξη για την ολοκλήρωση της μελέτης του Τατοΐου έχει μία διάρκεια 11 μηνών για την εκπόνηση της μελέτης. Και από εκεί και πέρα θα έχουμε φροντίσει να υπάρχουν οι πόροι ώστε με το που θα εγκριθεί η μελέτη από το Κ.Σ.Ν.Μ. να προχωρήσει. Η ανάθεση της κηποτεχνικής, την οποία τη θεωρούμε πολύ σημαντική, θα γίνει Οκτώβρη με Νοέμβρη, για να προχωρούν σε συνδυασμό.

Όπως σας είπα, στα δύο κτήρια έχουν εγκατασταθεί ήδη εργοτάξια και ο στόχος μας είναι από τα 7 κτήρια στα οποία υπάρχουν σήμερα εγκεκριμένες μελέτες, την επόμενη Άνοιξη να έχουν εγκατασταθεί και σε αυτά εργοτάξια. Και παράλληλα προχωρούμε όλα τα άλλα που είναι που σας είπα, όπως τα θεσμικά κ.λπ..

Από τα κινητά έχουν συντηρηθεί γύρω στις 50.000. Σας είπα προηγουμένως ότι το σχέδιο ήταν να μπει ένα toll για να μπορέσει να απελευθερωθεί ο στάβλος του Γεωργίου για να ανοίξουν οι κούτες, δηλαδή να πάνε στα toll. Δεν γνωρίζει η Υπηρεσία τι θα βρει. Μπορεί να είναι μικρός ο αριθμός, γιατί ενδεχομένως να είναι ογκώδη έπιπλα. Υπάρχει μία υποψία ότι εκεί υπάρχει ακόμα και μία άμαξα. Αυτό αυτομάτως καταλαμβάνει ένα τεράστιο χώρο. Είναι συσκευασμένο μεν, καταλαμβάνει. Υπάρχει περίπτωση όμως μέσα στα κιβώτια να είναι μικρά πράγματα που χρησιμοποιούσε για τη λειτουργία του το ανάκτορο και αυτά να μας οδηγήσουν σε άλλους αριθμούς. Δεν μπορώ να σας πω τίποτε περισσότερο γι’ αυτό.

Γι’ αυτό ακριβώς ζήτησα μέσα στο Σεπτέμβρη η Διεύθυνση Συντήρησης να υποβάλει στον κ. Γενικό Γραμματέα, στον Γιώργο Διδασκάλου, να υποβάλει το πλάνο της με σαφή χρονοδιαγράμματα. Την επόμενη φορά που θα βρεθούμε θα σας τα δώσουμε. Όσοι με ξέρετε, ξέρετε ότι δεν αφίσταμαι της άποψης της Υπηρεσίας. Δηλαδή, θέλω η Υπηρεσία να έχει το ρόλο της και να συμφωνούμε τέλος πάντων Υπηρεσία και η πολιτική ηγεσία στις ενέργειες τις οποίες προωθούμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κα Μενδώνη…

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Μισό λεπτό να πει κάτι ο κ. Διδασκάλου που θέλει και θα σας απαντήσω.

ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: Όχι, τίποτα. Συνεχίστε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τελείως διευκρινιστικά και δεν ξέρω αν το είπατε ήδη. Θυμάμαι κάποια εποχή υπήρχαν κάποια containers στο Τατόι.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Εξακολουθούν τα υπάρχουν.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μιλήσατε για επιτόπου συντήρηση.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ακριβώς. Αυτά εξακολουθούν να υπάρχουν. Κοιτάξτε, αυτό το οποίο έγινε, σας είπα ότι είχαμε την ενημέρωση ο κ. Διδασκάλου και εγώ από την Υπηρεσία ότι παρά τις αντίθετες εισηγήσεις αποφασίστηκε κάποια στιγμή να υπάρξει μετακίνηση κινητών που υπήρχαν σε containers προς τους αποθηκευτικούς χώρους του Μουσείου Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης. Αυτό κατά τη γνώμη των Υπηρεσιών, με την οποία συμφωνούμε, δεν είναι δόκιμο. Δεν τα πας βόλτα αυτά τα πράγματα. Γι’ αυτό λέμε ότι από τη στιγμή που υπάρχει φύλαξη είναι προτιμότερο να ενισχυθεί η φύλαξη. Καταρχήν τα containers αυτά που λέτε είναι απολύτως συνδεδεμένα με τα συστήματα ασφαλείας του Υπουργείου. Καλύτερα είναι τα πράγματα να συντηρηθούν επιτόπου.

Λοιπόν, στο θέμα του ΕΑΜ αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στο στάδιο της αποδοχής της χορηγίας του Ιδρύματος Νιάρχου για την εκπόνηση της μελέτης σκοπιμότητας, η οποία ακολουθεί τις διατάξεις που διέπουν πλέον τη σχέση σε θέματα χορηγιών, τις διατάξεις του 2018 που διέπουν τις σχέσεις των ιδρυμάτων με το Ελληνικό Δημόσιο, και πιστεύω ότι μέσα στον Οκτώβρη θα υπάρξει η πρώτη συνάντηση των στελεχών του Υπουργείου Πολιτισμού με το γραφείο το οποίο θα επιλεγεί για να εφαρμόσει, για να εκπονήσει τη μελέτη σκοπιμότητας και παραλλήλως συγκεντρώνουμε στο Υπουργείο όλο το υλικό, το οποίο πάλι μπορεί να φανεί ότι είναι δευτερεύον, αλλά δεν είναι καθόλου δευτερεύον, από το υλικό από τις άλλες Υπηρεσίες, είτε είναι ο Δήμος, είτε είναι η Περιφέρεια, είτε είναι συναρμόδια Υπουργεία, για την κατάσταση που επικρατεί στο οικοδομικό τετράγωνο, στα οικοδομικά τετράγωνα μάλλον Πολυτεχνείου, Μουσείου, από άποψη πολεοδομική, από άποψη συγκοινωνιακή, από δίκτυα κοινής ωφέλειας, από όλες τις υποδομές, διότι αυτό το υλικό είναι απαραίτητο να δοθεί στο μελετητικό γραφείο το οποίο θα εκπονήσει τη μελέτη σκοπιμότητας. Εκεί βρισκόμαστε.

ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΥ: Ναι, δύο πράγματα θα ήθελα. Ένα, βλέπουμε ότι έχει δημιουργηθεί μία έντονη συζήτηση γύρω από το θέμα του μετρό και των αρχαίων στη Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη. Ένα θέμα που έχει έντονη συζήτηση…

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ναι, δεν ξέρω ποιος έχει δημιουργήσει την έντονη συζήτηση, ….

ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΥ: Ήδη στον Τύπο υπάρχουν αρκετά δημοσιεύματα, αλλά ήταν ένα θέμα που το είχατε χειριστεί και είχε περάσει σε αλλεπάλληλα συμβούλια με διαφορετικές αποφάσεις κάθε φορά. Και ήθελα να σας ρωτήσω αν πραγματικά υπάρχει πρόθεση από το Υπουργείο να επανεξετάσει το ζήτημα επειδή και ο νυν Δήμαρχος, ο καινούριος Δήμαρχος Θεσσαλονίκης ήταν από εκείνους οι οποίοι είχαν ταχθεί υπέρ της «συγκατοίκησης» των αρχαιοτήτων στο σταθμό σε επίπεδο επανατοποθέτησης και όχι της …… που έχει γίνει τώρα, αν επιθυμούν κάποια πρόθεση να ξαναδείτε το θέμα της Βενιζέλου … .

Και το δεύτερο σχετίζεται με τα γλυπτά. Είπατε ότι εσείς θα μπείτε στη διαδικασία να προετοιμάσετε το αίτημα σε συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών ώστε να είναι έτοιμο όταν έρθει η στιγμή να κατατεθεί

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Αν και εφόσον κριθεί, είπα.

ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΥ: Ναι, εννοείται, όταν, αλλά δεν θα υπάρχει μία, πώς να το πω, …δεν υπάρχει μία αντίφαση; Θα καταθέσουν ένα αίτημα, έστω όπως το διατύπωσε ο Πρωθυπουργός στη συνέντευξή του, ένα αίτημα δανεισμού γλυπτών, τα οποία κατά κοινή παραδοχή και βάσει και των όπως μας δηλώσατε θεωρούμε κλοπιμαία, δηλαδή θα ζητήσουμε να μας δανείσουν αυτά που έχουμε θεωρήσει ότι είναι κλεμμένα; Δεν υπάρχει εδώ μία αντίφαση;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Λοιπόν, καταρχήν να απαντήσω για το πρώτο. Πρώτα-πρώτα, δεν υπήρξαν διαφορετικές αποφάσεις, μάλλον, υπάρχουν δύο σύνολα αποφάσεων. Το πρώτο, αυτό το οποίο αφορά την περίοδο ’13-’14 είναι πάντοτε στην ίδια γραμμή, δεν έχει αλλάξει. Να επισημάνω ότι η απόφαση του 2014 του Υπουργού κ. Τασούλα και νυν Προέδρου της Βουλής, έτυχε της απολύτου αποδοχής του Συμβουλίου της Επικρατείας. Το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε την απόφαση του ’14 απολύτως σύννομη.

Από εκεί και πέρα, υπήρξε μία αλλαγή πλεύσης από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς καν να περιμένει την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, αλλά αυτό καταγράφεται απλώς για ιστορικούς λόγους, που άλλαξε τα πράγματα. Επομένως, οι αποφάσεις αφορούν την αντιμετώπιση σε δύο διαφορετικές εποχές. Δεν αλλάζουν οι αποφάσεις στα πλαίσια των ιδίων κυβερνήσεων.

Όπως σας είπα, βλέπω τον Τύπο, επισήμως εγώ ακόμα από το Υπουργείο Υποδομών δεν έχω πάρει κάποια, δεν έχω κάποια κρούση ότι θα πρέπει να κάνουμε κάτι. Όταν έρθει η ώρα, θα το αντιμετωπίσουμε.

Τώρα, για το θέμα των γλυπτών, καταρχήν το εάν και το εφόσον διαφοροποιούν απολύτως. Ξέρετε, ο περίφημος Βάντερπουλ, θα τον ξέρετε όσοι ασχολείστε, είχε γράψει ένα καταπληκτικό άρθρο που ήταν πώς το maybe σε κάποιες δημοσιεύσεις του που αφορούσαν την αρχαία αγορά, γίνεται yes στο τέλος, διότι αυτοί που χρησιμοποιούν το επιχείρημα πιάνονται από τέτοιες μικρές λέξεις, και τελικά αυτό το οποίο έχει πει, αλλοιώνεται. Επομένως, το ‘αν’ και το ‘εφόσον’ παίζουν καθοριστικό ρόλο στις διατυπώσεις.

Αυτό το οποίο είπα είναι ότι υπάρχει η γενικότερη άποψη από όλους τους ανθρώπους οι οποίοι χρόνια τώρα έχουν αφιερώσει τη ζωή τους και τον αγώνα τους στην ενίσχυση του αιτήματος της Ελλάδας για επανένωση των γλυπτών του Παρθενώνα που είναι στο Βρετανικό Μουσείο με τα γλυπτά της Αθήνας και το ίδιο το μνημείο. Ολοι επισημαίνουν τη σημασία της πίεσης που πρέπει να ασκείται κατά περιόδους στο Βρετανικό Μουσείο. Μέσα στο πλαίσιο, λοιπόν, αυτό, εμείς ως Υπουργείο Πολιτισμού σε συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών και προφανώς με όλο το Νομικό Επιτελείο, θα προετοιμάσουμε μία πρόταση. Η πρόταση αυτή αν και εφόσον χρειαστεί, θα χρησιμοποιηθεί. Σε κάθε κυβέρνηση και σε όλα τα κράτη του κόσμου η εξωτερική πολιτική και τα εθνικά θέματα, η πολιτική που εφαρμόζεται, καθορίζεται πάντοτε από τον εκάστοτε πρωθυπουργό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να κάνω μία ερώτηση; Σε συνέχεια της συναδέλφου, το αίτημα, η δήλωση, μάλλον, του πρωθυπουργού στην βρετανική εφημερίδα, το γνωρίζατε, το είχε συζητήσει εκ των προτέρων μαζί σας;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Απάντησα, η εξωτερική πολιτική και ο χειρισμός των εθνικών θεμάτων αφορούν πάντοτε τον πρωθυπουργό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: ΕΚΤΟΣ ΜΙΚΡΟΦΩΝΟΥ… θα ετοιμάσετε μία πρόταση και … προς τη βρετανική πλευρά. Εννοείτε, φαντάζομαι, τη βρετανική κυβέρνηση.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Εννοώ τη βρετανική πλευρά. Το Μουσείο της Ακρόπολης και το ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού είναι η ελληνική πλευρά. Λοιπόν, εννοώ αυτό που λέω, την βρετανική πλευρά. Εννοώ την βρετανική πλευρά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπήρχε ένα σοβαρό επιχείρημα στην ακολούθηση της διπλωματικής οδού, ότι η νομική οδός αν τελεσιδικήσει υπέρ των Βρετανών και του Βρετανικού Μουσείου σημαίνει και το τέλος της διεκδίκησης. Ενώ η διπλωματική οδός, εν πάση περιπτώσει, αεί μας αφήνει αεί ελπίζοντες. Πώς στέκεστε απέναντι σε αυτό το επιχείρημα; Ποια είναι η θέση σας;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Το είπα και προηγουμένως, ότι η θέση αυτή η πολιτική εξακολουθεί να είναι η ίδια..

ΑΝΕΣΤΗ: Ειχα καταλάβει ότι η έκθεση, η μελέτη η νομική που έχει γίνει από το γραφείο Πάλμερ ότι δεν παραδόθηκε στο Υπουργείο. Δεν παρελήφθηκε, είπατε;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Δεν παρελήφθη από το Υπουργείο. Η οδηγία που πήρε το Νομικό Γραφείο τότε, ήταν να την καταθέσει στην ελληνική πρεσβεία στο Λονδίνο.

ΑΝΕΣΤΗ: Άρα, τελικά δεν έφτασε ως εργαλείο στα χέρια του υπουργείου…

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Δεν μπορώ να ξέρω. Εγώ, πάντως, όταν την αναζήτησα, για το μόνο που μπορώ να πω, είναι τι έγινε με εμένα. Εγώ όταν την αναζήτησα, την αναζήτησα από το Υπουργείο Εξωτερικών, και μου την έδωσε το Υπουργείο Εξωτερικών, από την κεντρική Υπηρεσία του Υπουργείου Εξωτερικών.

ΑΝΕΣΤΗ: Δεν παρελήφθη, το είχε δηλώσει τότε… ΕΚΤΟΣ ΜΙΚΡΟΦΩΝΟΥ

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Τι λέω. Λοιπόν, η μελέτη κατετέθη στην ελληνική πρεσβεία στο Λονδίνο. Εγώ όταν την αναζήτησα στις Υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού, οι δύο αρμόδιες Υπηρεσίας, δηλαδή η Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων, και η Διεύθυνση Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών μου απάντησαν δεν την έχουμε. Με παρέπεμψαν στην Νομική Υπηρεσία του Υπουργείου Εξωτερικών, από την οποία και την παρέλαβα.

ΑΝΕΣΤΗ: Τι λέει αυτή η έκθεση; Έχετε εικόνα;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Είναι 250, 260 σελίδες.

ΑΝΕΣΤΗ: Πάντως στηρίζει τη διπλωματική οδό από όσο γνωρίζω.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Μη μπούμε τώρα σε αυτή τη συζήτηση.

ΑΝΕΣΤΗ: Αν μας βοηθάει, αυτό…

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Οι άνθρωποι είναι Νομικοί. Σε Νομικό Γραφείο απευθυνθήκαμε.

ΚΡΗΜΝΙΩΤΗ: Κυρία Υπουργέ, να ρωτήσω κάτι; Εφόσον η ελληνική θέση παραμένει στην διπλωματική οδό, έτσι δεν είναι; Η εθνική μας θέση είναι διεκδίκηση για επανένωση των γλυπτών δια της διπλωματικής οδού, καλά δεν καταλαβαίνω;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ναι, προχωρήστε.

ΚΡΗΜΝΙΩΤΗ: Ποια η χρησιμότητα μιας έκθεσης ενός μεγάλου διεθνούς Νομικού Γραφείου εφόσον δεν σκεφτόμαστε ποτέ να πάμε να διεκδικήσουμε δια της νομικής οδού;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Πρώτα-πρώτα, αυτά τα θέματα είναι εξαιρετικά πιο σύνθετα από αυτά τα οποία κανείς μπορεί να αντιληφθεί αμέσως. Από την άλλη πλευρά, θεωρείτε κακό να προσπαθεί για ένα τέτοιο θέμα η ελληνική κυβέρνηση να εξαντλεί όλες τις δυνατότητες;

ΚΡΗΜΝΙΩΤΗ: Δεν θεωρώ τίποτα, απλά το βρίσκω λίγο αντιφατικό.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ:… δεν είναι καθόλου αντιφατικό. Συγκεντρώνεις όλα τα όπλα…

ΚΡΗΜΝΙΩΤΗ:…δηλαδή μπορούμε να φέρουμε διεθνείς προσωπικότητες να τις βάλουμε να διαφημίζουν και να προβάλλουν αυτό το αίτημά μας. Ωστόσο, όταν ως εθνική θέση έχουμε τη διεκδίκηση μέσω της διπλωματικής οδού, σε τι μας χρησιμεύει μία έκθεση νομικού γραφείου;.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ακούστε να σας πω, όταν απασχολείσαι σοβαρά με ένα θέμα, ακόμα και όταν ξέρεις ότι οι πιθανότητές σου είναι μηδενικές ή ελάχιστες και δεν αναφέρομαι στα γλυπτά του Παρθενώνα, αναφέρομαι σε οποιοδήποτε θέμα, οφείλεις να εξαντλείς όλα τα όπλα. Όλες τις δυνατότητες, όλες τις παραμέτρους. Διαφορετικά είσαι αφελής. Εντάξει; Τα πράγματα είναι σύνθετα. Και ειδικά όταν έχουμε να κάνουμε με σύνθετα έργα, με σύνθετες δράσεις, με σύνθετες διεκδικήσεις. Οφείλουμε να είμαστε απολύτως έτοιμοι.

Επιπλέον, μπορεί ένα θέμα να είναι εθνικό, αυτό δεν σημαίνει ότι από τη δεκαετία του ‘80, από το 1982 μέχρι τον 21ο αιώνα, το 2020, στέκεσαι στα χαρτιά και στα όπλα, τα οποία είχες 40 χρόνια πριν. Μαζεύεις τα πάντα. Και επαναλαμβάνω, αυτό δεν ισχύει μόνο για το θέμα της διεκδίκησης των Γλυπτών. Ισχύει για όλα. Ισχύει για το έργο στο Τατόι, ισχύει για το έργο της Πινακοθήκης, ισχύει για την Ακρόπολη. Όταν θέλεις πλέον με τις απαιτήσεις της εποχής των σύνθετων διαδικασιών του θεσμικού πλαισίου που αφορά στην Ελλάδα, του θεσμικού πλαισίου που αφορά στην Ευρώπη και στον διεθνή ανταγωνισμό οφείλεις να έχεις όλα σου τα όπλα. Οφείλεις να έχεις ένα οπλοστάσιο από το οποίο κάθε φορά θα επιλέγεις.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πόσο είχε κοστίσει αυτή η έκθεση;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Η έκθεση αυτή είχε κοστίσει 250.000€ και πληρώθηκε από τον αείμνηστο Αλέκο Γουλανδρή μετά από προσωπική συμφωνία την οποία είχε κάνει ο νυν Πρόεδρος της Βουλής και τότε Υπουργός Πολιτισμού, ο κ. Κώστας Τασούλας. Δεν επιβαρύνθηκε σε τίποτε το Ελληνικό Δημόσιο, διότι υπάρχουν άνθρωποι Έλληνες και φιλέλληνες, οι οποίοι σταθερά υποστηρίζουν τα αίτημα της Ελληνικής Κυβέρνησης.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να ρωτήσω για την Εθνική Πινακοθήκη, γιατί είναι πολύ ενδιαφέρον το ζήτημα. Επειδή φαντάζομαι έχει ένα κόστος η μεταφορά των έργων και η επαναλειτουργία της Πινακοθήκης, το Ίδρυμα Νιάρχος θα βοηθήσει σε αυτό; Μπορεί να το καλύψει η Ελληνική Κυβέρνηση; Υπάρχει κάποιο πλάνο;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Το Ίδρυμα Νιάρχος έχει αναλάβει πολύ συγκεκριμένο έργο να κάνει με αρχή, μέση και τέλος. Αυτό αφορά το κτήριο Β του συγκροτήματος της Πινακοθήκης. Τι λες, Γιώργο;

ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: Και το Γ.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Τέλος πάντων, αφορά συγκεκριμένο οικοδομικό έργο. Από εκεί και πέρα το κόστος της μεταφοράς θα καλυφθεί από την Πινακοθήκη με πόρους τους οποίους βρήκε η Πινακοθήκη και αν χρειαστεί, αν δεν φτάσουν τα χρήματα της Πινακοθήκης προφανώς θα το υποστηρίξει το Ελληνικό Δημόσιο.

Νομίζω ότι τα εξαντλήσαμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: …αν θα υπάρξει εμπλουτισμός της συλλογής με κάποιο τρόπο;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Νομίζω ότι η Εθνική Πινακοθήκη έχει ένα τεράστιο πλούτο συλλογών, επομένως…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αν ωστόσο έχουν υπάρξει κάποια έργα…

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Είναι πάνω από 20.000 έργα τα οποία έχει. Για την Εθνική Πινακοθήκη το μεγάλο στοίχημα είναι να έχει ένα χώρο μεγάλο περιοδικών εκθέσεων και αυτά σήμερα φρόντισε να δει ο κ. Διδασκάλου, για να κάνει περιοδικές εκθέσεις, ακριβώς για να βγάζει και αυτό τον καταπληκτικό πλούτο που έχει.

Άλλη μία ερώτηση από την κα Θερμού …

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να ρωτήσω, ολοκληρώνοντας, τι στοίχημα έχουμε για το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης μένει σε αυτό το οποίο έχουμε πει, ότι το α’ εξάμηνο του 2020 θα ανοίξει και θα ανοίξει πλήρως. Δηλαδή, θα ανοίξει και με το πωλητήριό του και με το εστιατόριό του και με την έκθεσή του. Θα ανοίξει πλήρως.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μήπως υπάρχει περίπτωση πριν κλείσουμε να μας πείτε κάτι περισσότερο για το θέμα του Μουσείου Σπάρτης;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Σας είπα όταν ξεκινήσαμε ότι έχω αποδεχτεί, χρησιμοποιώ τον α’ ενικό γιατί πρέπει να υπογραφούν κάποια πράγματα, έτσι; Έχουμε αποδεχθεί ως Υπουργείο Πολιτισμού τη χορηγία του Ιδρύματος Νιάρχου. Θα κάνουμε τις απαραίτητες διαδικασίες και με το Δήμο Σπάρτης και από εκεί και πέρα το Ίδρυμα Νιάρχου θα συνεννοηθεί με τον Ρέντσο Πιάνο πότε εκείνος και οι συνεργάτες του θα επισκεφθούν το χώρο. Τον επισκέφθηκαν, πρέπει να πω κάποια στιγμή, αλλά τους ελέχθη ότι δεν έχουν δικαίωμα να ασχοληθούν με το θέμα.