Αγώνας δρόμου για την αδειοδότηση του ΧΥΤΑ Λευκίμμης

Κέρκυρα Πελοπόννησος, Δυτική Ελλάδα, Ιόνια Νησιά

Αγώνα δρόμου κάνουν οι υπηρεσίες του ΣΥΔΙΣΑ προκειμένου να αδειοδοτηθεί ο ΧΥΤΑ Νότου με δύο στόχους. Ο πρώτος είναι να δημιουργηθεί ένας νόμιμος αποδέκτης των απορριμμάτων της Κέρκυρας, δεδομένου ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει. Ο δεύτερος στόχος είναι να προλάβουν τις προθεσμίες πού έχει θέσει η Ευρωπαική Ένωση ώστε να μην πληρωθεί το πρόστιμο των 4,3 εκ ευρώ.

Δεδομένου ότι η προθεσμία για την μη επιβολή του προστίμου που έθεσε η Ευρωπαική Ένωση έληξε σήμερα 31 Δεκεμβρίου, ο ΣΥΔΙΣΑ υπέβαλε αίτημα μόνιμης αδειοδότησης στην Περιφέρεια Ιονίων θεωρώντας ότι οι εργασίες έχουν τελειώσει. Οι υπηρεσία περιβάλλοντος της ΠΙΝ πραγματοποίησε τον επιτόπιο έλεγχο για τα αποτελέσματα του οποίου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο γραφείο του Περιφερειάρχη Θόδωρου Γαλιατσάτου την περασμένη Παρασκευή. Αυτός ήταν και ο λόγος της απουσίας του Δημάρχου από το επεισοδιακό δημοτικό συμβούλιο.

Υπάρχουν εκκρεμότητες δήλωσε ο Περιφερειάρχης σήμερα στην ΕΡΤ Κέρκυρας για τις οποίες όμως δεν ήθελε να μιλήσει αναλυτικά και τις χαρακτήρισε τεχνικές.
Έκρουσε όμως τον κώδωνα του κινδύνου λέγοντας ότι ναι μεν οι προθεσμίες είναι ελαστικές αλλά αυτό σημαίνει ότι από μέρα σε μέρα μπορεί να επιβληθεί το πρόστιμο από τις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επεσήμανε επίσης και ένα ακόμη πιθανό σενάριο το οποίο χαρακτήρισε τραγικό. Την πιθανότητα δηλαδή να αδειοδοτηθεί και να λειτουργήσει ο ΧΥΤΑ και παράλληλα να επιβληθεί και το πρόστιμο. Είναι υπαρκτή αυτή η πιθανότητα κατέληξε με τις ελπίδες να καθιστερήσει η Ε.Ε. να το επιβάλλει

Ένας αγώνας δρόμου είναι η προσπάθεια να μην επιβληθεί το πρόστιμο από την Ευρωπαϊκή Ένωση δηλώνει ο Δήμαρχος Κώστας Νικολούζος . Ο δήμαρχος τονίζει ότι τα έργα προχωρούν, ενισχύεται η μεμβράνη του κυττάρου, ενισχύεται ο βιολογικός καθαρισμός με αντίστροφη όσμωση ώστε να τα στραγγίδια του ΧΥΤΑ να τύχουν τριτοβάθμιας επεξεργασίας και τέλος ορισμένες από τις εργασίες τις μεταφέρουν στη σύμβαση που θα υπογράψει ο εργολάβος ο οποίος θα αναλάβει τη λειτουργία του ΧΥΤΑ Λευκίμμης, με στόχο να προλάβουν τις προθεσμίες. Ωστόσο παραδέχθηκε ότι η προθεσμία έληξε σήμερα 31 Δεκεμβρίου και τώρα εναπόκειται στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την ανεκτικότητα της ώστε να περιμένει τη μόνιμη αδειοδότηση του έργου

Πηγή: ΕΡΤ